TUZLARIJE - BILTEN TK

18.06.2009.
Obilježen završetak projekta
Podizanje jedinstvenih spomen obilježja šehidima i poginulim borcima TK


Na Šehidskom mezarju u Memićima, općina Kalesija, danas je obilježn završetak dijela Projekta podizanja nišana-nadgrobnih spomenika, kao jedinstvenih spomen obilježja šehidima i poginulim borcima Tuzlanskog kantona.

Riječ je o projektu koji je Vlada Tuzlanskog kantona započela prošle godine, kada je u Budžetu Tuzlanskog kantona za ove namjene izdvojeno 420 000, 00 KM.
Na osnovu pismenih zahtjeva porodica šehida i poginulih boraca za izgradnju i postavljanje jedinstvenih spomen obilježja sačinjen je plan prema kojem je predviđeno podizanje 211 pari jedinstvenih spomen obilježja na području Tuzlanskog kantona i 535 pari spomen obilježja za šehide i poginule borce ukopane/sahranjene izvan područja Tuzlanskog kantona.

Najveći broj jedinstvennih spomen obilježja u Tuzlanskom kantonu podignut je upravo na Šehidskom mezarju Memići u Kalesiji, ukupno 157, dok će izvan Tuzlanskog kantona najveći broj spomen obilježja biti podignut na području podrinjskih općina u Republici Srpskoj.

Inače podizanje jedinstvenih spomen obilježja jedno je od dopunskih prava propisanih Zakonom o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica, a koje Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona kontinuirano provodi tokom prošle i 2009. godine.





Današnjem skupu, kojim je obilježen završetak ovog Projekta na području Tuzlanskog kantona, prisustvovali su predstavnici boračkih organizacija, članovi porodica šehida i poginulih boraca, premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić, ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona Bahrija Mehurić, ministar unutrašnjih poslova Sead Omerbegović, muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, predstavnici Oružanih snaga BiH te zvaničnici i brojni građani općine Kalesija koja je dala značajan doprinos ovom Projektu.





Podizanje jedinstvenih spomen obilježja u podrinjskim općinama se nastavlja naredne sedmice, a očekuje se da će ovaj Projekat u cijelosti biti okončan u narednih tri do četiri mjeseca.

Priredio(la): S.M.