TUZLARIJE - BILTEN TK

02.02.2008.
Sinoć u BKC-u
Otvorena izložba fotografija Foto kluba Zagreb


U prostorijama BKC –a Tuzla sinoć je otvorena izložba fotografija Foto kluba Zagreb. Izložbu je organizovao Foto klub Tuzla u povodu obilježavanja 115 godina rada Foto kluba Zagreb koji se Tuzlacima predstavio sa 106 radova od 32 autora.



Izložene fotografije presjek su rada renomiranog Foto kluba tako da posjetioci mogu vidjeti fotografije koje su rađene različitim pristupom i tehnikama,

Jurković Gros Senka: Večernji odraz
od analognih do digitalnih, crno bijelih i u boji. Foto klub Zagreb osnovan je 1892. godine. Stotinu i petnaest godina duga tradicija rezultirala je stvaranjem niza historijskih imena, oblikovanjem novih generacija fotografa, značajnim nacionalnim izložbama, definisanjem pojma "zagrebačke fotografske škole", izložbenim uspjesima u zemlji i inostranstvu, kao i utemeljenjem Međunarodne izložbe fotografija davne 1910. godine, kasnije nazvane "Zagreb salon".

Ciljevi Foto kluba Zagreb, od njegovog osnivanja pa do današnjih dana, bili su višestruki: izložbeni, edukativni, istraživački i historijsko arhivski, kao i poticanje i povezivanje Kluba sa domaćim i inostranim udruženjima. Foto klub Zagreb je tokom svoje bogate historije održao i održava brojne veze sa svjetskim fotografskim institucijama, mnogim nacionalnim foto savezima, muzejima i ostalim institucijama kulture.

Posjetiocima izložbe sinoć su se obratili Samir Fejzić direktor BKC – Tuzla, književnik Atif Kujundžić, te Robert Andrejaš, predsjednik Foto kluba Tuzla.



Prema riječima Roberta Andejaša, februar će biti mjesec fotografije u BKC-u Tuzla. Naime, nakon izložbe fotografija Foto kluba Zagreb, svoje radove će pokazati i fotografi iz Češke Republike, a zatim i domaći iz Foto kluba Tuzla.


Ribičić Mirela: Betty


S.Mešić