TUZLARIJE - BILTEN TK

12.06.2009.
Nove inicijative iz oblasti kulture
Radni sastanak održali ministri Tuzlanskog i Kantona Sarajevo


Danas su u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK radni sastanak upriličili resorna ministrica dodc. Dr. Mirzeta Hadžić Suljkić i minister kulture i sporta Kantona Sarajevo, Emir Hadžihafizbegović.



Tokom sastanka, razgovarali su o dvije važne teme kada je u pitanju oblast kulture. Naime, riječ je o inicijativi da sva ministarstva kulture kao i Federalno ministarstvo participiraju u radu posebnih kulturnih formi izražaja, operi i baletu.Podupiranjem ovih umjetničkih formi kroz posebne programme, premijerne predstave i izvedbe u regionalnim centrima Bosne i Hercegovine poput Tuzle, Zenice, Mostara i Bihaća, obezbijedila bi se ustrojnost, opstojnost i populacija ovih kulturnih izričja od posebnog značaja i sa bitnim nacionalnim (državnim)predznakom.

Važna tema današnjeg sastanka je i podrška učestvovanju Bosne i Herecgovine na Bijenalu u Veneciji. Svakako, riječ je o inicijativi za koju se očekuje podrška i drugih resornih ministara, ali i o inicijativi koja bi trebala polučiti koordinaciono tijelo svih ministarstva kulture čiji bi zadatak bio obezbjeđivanje jednakih ili približno jedankih uslova za jedinstveno djelovanje kulturnih institucija.

Današnji radni sastanak bio je i odlična prilika da ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, doc. dr. Mirzeta Hadžić Suljkić čestita ministru Emiru Hadžihafizbegoviću na priznanju koje mu je nedavno uručeno za njegov strukovni, profesionalni rad. Naime, na Internacionalnom filmskom festivalu “ZERKO” u Rusiji, koji se svake godine održava u čast redatelja Andreja Trajkovkog, u konkurenciji 15 filmova iz cijelog svijeta, petočlani žiri filmskih kritičara, nagradu za najboljeg glumca Festivala dodijelili su Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu oca u već nagrađivanom filmu “Armin”. Kako je ovom prilikom istakao gospodin Hadžihafizbegović, ovo priznanje i ova nagrada sum u posebno dragi jer predstavljaju priznanje struke .

Priredio(la): S.M.