TUZLARIJE - BILTEN TK

20.06.2009.
Vlada TK
Utvrđene osnovice i stope doprinosa zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o utvrđivanju osnovica, stopa i načina obračunavanja i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području Tuzlanskog kantona. Razlog za donošenje i ove Odluke su izmjene i dopune postojećih zakona, a na osnovu kojih je donesena trenutno važeća Odluka.
Naime, ranije je kao najviša stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret obveznika doprinosa bila utvrđena stopa od 13%. U međuvremenu je Zakonom o izmjenama i dopumama Zakona o doprinosima ova stopa izmijenjena i utvrđena stopa od 12, 5% i da se primjenjuje od 1.1.2009. godine.

Ovim Zakonom utvrđeno je i pravo na obavezno zdravstveno osiguranje za nekoliko kategorija među kojima su djeca koja su navršila 15 godina života, odnosno stariji maloljetnici do 18 godina, a nisu završili osnovno školovanje ili se po završetku osnovnog obrazovanja nisu zaposlili, ako su se prijavili Zavodu za zapošljavanje i djeca od rođenja, kao i djeca za vrijeme redovnog školovanja u osnovnim i srednjim školama odnosno studiranja, državljani su BiH sa prebivalištem u Federaciji BiH, a nisu zdravstveno osigurana kao članovi porodice osiguranika, a najduže do 26. godine života.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju utvrđeno je pravo na obavezno zdravstveno osiguranje i licima nakon navršenih 65 godina života, koja imaju prebivalište na teritoriji Federacije, a koja nisu zdravstveno osigurana po drugom osnovu u BiH ili drugoj državi. Lica starija od 18 godina koja su prema propisima o školovanju izgubila status učenika odnosno redovnog studenta ili su prekinula redovno školovanje, zadržavaju pravo na zdravstvenu zaštitu u trajanju od jedne godine od dana prekida školovanja ako su se prijavila Zavodu za zapošljavanje u roku od 30 dana od dana prekida školovanja i ako pravo na zdravstvenu zaštitu ne mogu ostvariti po drugom osnovu.

Iako je bio prijedlog da se stopa doprinosa za nezaposlena lica izjednači sa drugim stopama ona je zadržana na prošlogodišnjem nivou, odnosno 1, 75% što je manje u odnosu na sve druge kategorije za koje ova stopa iznosi 2, 3%.

Priredio(la): S.M.