TUZLARIJE - BILTEN TK

19.06.2009.
Održana redovna sjednica Vlade TK
Za stabilnost budžeta neophodno smanjenje plaća


U povodu današnje redovne 90. sjednice Vlade TK, danas je održana i press konferencija na kojoj je rečeno da je Vlada TK utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta TK za 2009. godinu.

- Ove izmjene i dopune pripremljene su u skladu sa obavezama koje su svi nivoi vlasti u BiH preuzeli u cilju ispunjenja uslova za aranžman sa MMF-om, i u skladu sa obavezama koje predviđa Interventni zakon, a koji je utvrdila Vlada FBiH, pojasnio je ministar za budžet i finasije Vlade TK Sead Bećirević.

Prijedlogom ovog Zakona između ostalog predviđeno je smanjenje plaća i naknada svim zaposlenicima koji se finasiraju iz budžeta Federacije BiH, kantona, gradova i općina kao i plaće i nakande koje se finasiraju iz vanbudžetskih fondova, direkcija za ceste, zatim smanjenje tekućih grantova itd.

Prijedlogom koji je danas Vlada TK utvrdila, predviđeni su ukupni rashodi od oko 380 miliona KM što je za 37 miliona manje u odnosu na plan Budžeta.
Smanjenjem plaća od 5 % na godišnjem novou, naknada za 12 % zatim izdaci za materijal i usluge za 2% (ranije je smanjeno za 10), smanjenjem grantova za 10, 6 %, kapitalnih grantova za 3% i kapitalnih izdataka za 3 % pokriva se oko 23 miliona, a ostalo bi trebalo obezbijedniti iz Međunarodnog monetarnog fonda da bi se održala stabilnost budžeta.

Ministar Bećirević je rekao da imaju 40 dana da pronađu najbolja rješenja, očekuje korisne razgovore sa predstavnicima sindikata, te da se proba obezbijediti stabilnot najnižih plaća. Bolje su i nešto niže ali redovne i sigurne plaće, mišljenje je ministra Bećirevića.

Kada su u pitanju prva četiti mjeseca ukupni prihodi su bili manji za 36 % u odnosu na plan. Ostvareni deficit od oko 8, 5 miliona govori o potrebi rebalasna Budžeta TK za 2009. godinu.

Na današnjoj sjednici utvrđen je u Prijedlog Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, zatim su utvrđene i osnovice, stopa i načina obračunavanja i uplata doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje te su usvojeni i Izvještaj o radu Komisije za koncesije i Izvještaj radu Međunarodnog aerodoma Tuzla.

S.M.