TUZLARIJE - BILTEN TK

21.06.2009.
Sinoć u Mejdanu
Oproštaj šampionske generacije ˝Jedinstva Aide˝

Sinoć su se u Mejdanu legendarne košarkašice ”Jedinstva Aide" i zvanično oprostile od košarke. Prije dvadeset godina, u Firenci, one su savladale italijanski Primogi (74:70) i osvojile titulu evropskog šampiona.

U šampionskoj ekipi igrale su: Jadranka Savić, Ilvana Zvizdić, Mara Lakić, Vesna Pođanin, Dragana Jeftić, Smilja Rađenović, Razija Mujanović, Zorica Dragičević, Naida Hot i Stojanka Došić, a treneri su bili Mihajlo Vuković i Zdravko Dugonjić. Sinoć u Mejdanu su bili svi sa spiska osim Ilvane Zvizdić koja iz opravdanih razloga nije mogla doći.

Nekada su ove košarkašice punile i dizale Mejdan na noge, Tuzla je živjela za košarkaške utakmice i radovala se zajedno s njima. Malo ko je imao takvu podršku publike kao košarkašice Jedinstva Aide. Vrijeme je učinilo svoje, stasale su nove generacije koje se i ne sjećaju vremena slave ovog tima te sinoć Mejdan nije bio ispunjen do posljednjeg mjesta kao nekada. Bilo je između 1500 i 2000 gledalaca ali su napravili sjajnu atmosferu i dostojanstveno ispratili košarkašice koje su zaista zaslužile priznanja koja su im sinoć uručena.

Revijalnu utakmicu sa reprezentacijom BiH započela je postava "Jedinstva Aide" koja je igrala prije 20 godina. U toku igre jedna po jedna šampionka opraštala se od publike da bi na kraju sa reprezentacijom utakmicu nastavio sadašnji tim "Jedinstva Aide".

Iako dvadeset godina starije košarkašice su pokazale da je ostalo u njima nekadašnje igre te su odmah i povele. Prvi koš dala je Naida Hot, a prvu trojku ubacila je Mara Lakić. Sve košarkašice ispraćene su velikim aplauzom, a Maru Lakić i Raziju Mujanović publika je ispratila dignuta na noge.

Prije samog početka utakmice prisutnima su se obratili te čestitali košarkašicama na nekadašnjem uspjehu i poželjeli im sreću u budućem životu redom Spomenka Mičić u ulozi predsjednice Organizacionog odbora, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, ministrica obrazovanja TK Mirzeta Hadžić - Suljkić, premijer Tuzlanskog Kantona Enes Mujić, te visoki predstavnik Valentin Incko.

Sinoć je obilježeno i 25 godina rada Mejdana a generalni pokrovitelji manifestacije bili su Vlada TK, Općina Tuzla i Općina Gradačac.

S.Mešić





Video snimci: Amir Husejnefendić