TUZLARIJE - BILTEN TK

25.06.2009.
Danas u objektu bolnice Kreka
Otvoreno Odjeljenja za protetiku i ortotiku

U objektu bolnice Kreka danas je svečano otvoreno Odjeljenja za protetiku i ortotiku Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju JZU UKC Tuzla i Edukativni centar za ortotiku i protetiku, koji je rezultat dugogodišnje, uspješne saradnje JZU UKC Tuzla i Centra za međunarodnu rehabilitaciju (CIR) iz Čikaga, SAD.




Prema riječima prof.dr.Elmira Čičkušića, direktora UKC Tuzla opredjeljenje za budućnost je edukacija kadrova i stvaranje adekvatnih uslova za rad i razvoj svih oblasti medicine. „ Novi kapaciteti vrlo su značajni za razvoj i implementaciju svih planiranih aktivnosti Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, posebno protetike i ortotike“.

Prilikom ceremonije otvaranja prof.dr.Farid Ljuca, dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli naglasio je da obrazovni sistem mora pratiti trend razvoja JZU UKC Tuzla i da se upravo u skladu s tim na Visokoj zdravstvenoj školi u Tuzli planira otvaranje odsjeka za ortotiku i protetiku i fizikalnu medicinu.

„Raduje činjenica što je JZU UKC Tuzla prihvatio kvalitetne projekte i našu saradnju, “ kazao je Hektor Kazanova, podpredsjednik Centra za međunarodnu rehabilitaciju i dodao da je otvorenje edukativnog centra za protetiku i ortotiku rezultat te saradnje.

Projekat edukacije za orto-protetičare u BiH

JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla uz tehničku podršku Centra za međunarodnu rehabilitaciju (CIR) iz Čikaga, SAD implementira projekat edukacije na daljinu za protetičke tehničare iz cijele Bosne i Hercegovine. Opšti cilj edukacije je kreirati međunarodno i lokalno priznat edukativni program, prilagođen lokalnom kontekstu kako bi ispunio potrebe i obezbijedio studentima visokokvalitetnu i potrebnu edukaciju i poboljšao kvalitetu usluga koje pružaju preživjelim od mina i drugim osobama sa amputacijama ekstremiteta. U okviru programa do sada je diplomu protetičar kategorije II po ISPO-u dobilo 17 studenata, a u toku je nastavni proces za drugu generaciju polaznika. Program se sastoji od kvalitetnih kurseva iz oblasti protetike i ortotike gornjih i donjih ekstremiteta, a dostupan je u formatu koji kombinuje online komponente ( tj. pračenje edukativnog materijala preko web stranice ) sa praktičnim radionicama i evaluacijama u Edukativnom centru u Tuzli.

Centar za međunarodnu rehabilitaciju je kao član radne grupe organizovane od strane Svjetske zdravstvene organizacije uključen u kreiranje međunarodnih smjernica za edukativni trening profesionalaca iz oblasti protetike i ortotike. CIR-ov program učenja na daljinu uz korištenje specijalno dizajniranih edukativnih materijala omogućava obuku orto-protetičkih tehničara. Edukativni sadržaj je baziran na standardima postavljenim od Međunarodnog udruženja protetike i ortotike ( International Society for Prosthetics and Orthotics – ISPO) za kategoriju II profesionalaca orto-protetike. Projektom se želi uspostaviti jedinstvena (ISPO) standardizacija u ovoj oblasti na prostorima Balkana, a to se može postići kontinuiranom i kvalitetnom edukacijom u skladu sa standardima.

Preuzeto sa stranice UKC- Tuzla