TUZLARIJE - BILTEN TK

27.06.2009.
Ostale odluke donesene na 91. redovnoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je pregled komisija i radnih tijela Vlade i ministarstava za čiji rad se predlaže plaćanje naknada u skladu sa ranije donesenom Odlukom. To su: Komisija za vođenje drugostepenog disciplinskog postupka za namještenike iz kantonalnih općinskih i gradskih organa državne službe, Komisija za drugostepeno upravno rješavanje i Savjet za nevladin sektor i pitanja mladih, zatim Komisija za polaganje ispita za vozača motornih vozila, Komisija za rješavanje zahtjeva za ostvarivanje prava prema članu 143. Zakona o radu, Javno-žalbeni biro, Policijski odbor, Disciplinski tužilac i Prvostepena disciplinska komisija Ministarstva unutrašnjih poslova i Komisija za rješavanje stambenih potreba boraca i članova njihovih porodica u drugom stepenu.

Riječ je o komisijama koje su formirane u skladu sa Zakonima i čiji rad se odvija izvan radnog vremena. Prema ranije donesenim odlukama predsjednicima ovih komisija pripada naknada do 200 KM, a članovima komisija do 150 KM. Na zahtjev Ministarstva finansija Vlada Tuzlanskog kantona dopunila je Zaključak kojim je ranije odobrena isplata naknada licima koja su angažovana kao spoljni saradnici i eksperti u komisijama i radnim tijelima koje obrazuju Vlada i ministarstva. Dopunom je precizirano da se spoljnim saradnicima i ekspertima smatraju lica koja nisu uposlenici organa koji obrazuje komisiju odnosno radno tijelo.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta jednog stručnog savjetnika u Poljoprivrednom zavodu Tuzla, jednog stručnog saradnika i jednog namještenika u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ministarstvu unutrašnjih poslova data je saglasnost za popunu upražnjenih mjesta pet državnih službenika i pet namještenika. Ova radna mjesta su upražnjena zbog odlaska uposlenika u penziju i prelaska u druge državne organe, a za njihovu popunu nisu potrebna dodatna sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je izmijenila Zaključak od 30.10.2008. godine kojim je prihvaćen Elaborat Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o provođenju Zakona o šumama, a u kojem je navedeno da se aktivnosti koje predviđa ovaj Elaborat započnu u drugoj polovini 2009. godine.

S obzirom na to da spomenute aktivnosti zahtijevaju i određena finansijska sredstva koja nisu planirana ovogodišnjim Budžetom današnjom izmjenom Zaključka predviđeno je da se ove aktivnosti započnu nakon obezbjeđenja potrebnih sredstava u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2010. godinu.

Vlada TK donijela je Rješenja o imenovanju Komisija za zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja. U Komisiju za osnovno obrazovanje su imenovani: Fikret Vrtagić, Sabina Čajić, Željka Vuković, Safet Omerović i Rešad Merdić.

U Komisiju za srednje obrazovanje imenovani su: Svjetlana Pejić, Muhamed Dedić, Munib Efendić, Sadik Selimović i Hasan Osmandžiković. Prijedlozi za imenovanje Komisija resorno Ministarstvo utvrdilo je u saradnji sa sindikatima osnovnog i srednje obrazovanja i aktivima direktora osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona, čiji predstavnici su i članovi navedenih Komisija.

Vlada Tuzlanskog kantona za vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Disciplinski centar za maloljetnike Tuzlanskog kantona imenovala Mirzu Dževdetbegovića, diplomiranog pravnika iz Tuzle. Mandat vršioca dužnosti direktora ovog Centra traje do konačnog imenovanja direktora, a najduže šest mjeseci.Vlada je donijela i Rješenje o imenovanju privremenog Upravnog odbora JU Disciplinski centar za maloljetnike Tuzlanskog kantona. Za predsjednika privremenog UO je imenovan Fedahija Ahmetović, a za članove Mijo Čajić i Benjamin Huremović.
I mandat privremenog Upravnog odbora traje do konačnog imenovanja predsjednika i članova UO Disciplinskog centra, a najduže šest mjeseci.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na tekst Ugovora o uslovima i načinu korištenja dijela objekta Đačkog doma „Enver Šiljak“ između Općine Tuzla i Tuzlanskog kantona. Dio ovog objekta općina Tuzla ustupit će Tuzlanskom kantonu za smještaj Disciplinskog centra za maloljetnike. Ministrica pravosuđa i uprave ovlaštena je da sa načelnikom općine Tuzla potpiše ovaj Ugovor.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona dala je prethodnu saglasnost za imenovanje Zijada Hasanhodžića za direktora Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku Nadzornog odbora DD u mješovitoj svojini Tvornica transportnih uređaja Tuzla o imenovanju Dževada Kadrića za direktora ovog privrednog društva.

Vlada je donijela Rješenje o imenovanju Nadzornog odbora Društvo za razvoj Tuzla doo Tuzla. Za predsjednicu Nadzornog odbora imenovana je Remza Šindrić, a za članove Sadik Bektić i Sulejman Brkić.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je i prijedlog kandidata za predsjednika i članove Nadzornog odbora JP „Šume Tuzlanskog kantona“ DD Kladanj, ispred državnog kapitala.Predloženi su Senad Selimbašić, Seid Čorbić, Bahrija Jusupović i Damir Šarić. O konačnom imenovanju predsjednika i članova Nadzornog odbora odlučit će Skupština JP Šume Tuzlanskog kantona DD Kladanj.



Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): S.M.