TUZLARIJE - BILTEN TK

05.02.2008.
Zasjedala Vlada Tuzlanskog kantona


Usvojena Informacija o kontroli izvršavanja ugovorenih obaveza u pet privrednih društava

Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila Informaciju o kontrolama izvršenja ugovornih obaveza koje je Kantonalna agencija za privatizaciju Tuzlanskog kantona provela u periodu 1.10.2007-31.12.2007. godine.
Kontrolisano je izvršenje ugovornih obaveza u DD Plastikal Kalesija, Tuzlatransport doo Tuzla, DOO Tuzlakvarc, DD Fortuna Gračanica i DD Hotel Tuzla.
DD Plastikal Kalesija je obavezan da otkloni nepreciznosti evidentne u Ugovoru o zapošljavanju novih radnika u zajedničko preduzeće.
Kupcu Tuzlatransposrta doo Tuzla, koji je sa zakašnjenjenjem ispunio obavezu upošljavanja 12 radnika, Kantonalna agencija za privatizaciju je obračunala sankcije i pokrenula spor pred nadležnim sudom u Tuzli.
DOO Tuzlakvarc i DD Fortuna Gračanica, kojima u trenutku kontrole nije bio istekao rok za ispunjenje ugovorom preuzetih obaveza, ukazano je da u slučaju neizvršavanja slijedi postupak raskida Ugovora na štetu kupca.
Kada je u pitanju DD Hotel Tuzla kupac Agestaansalt iz Linhenštajna nije izvršio ugovorne obaveze, pa su u skladu sa zaključkom Upravog odbora Kantonalne agencije za privatizaciju, započeti pregovori sa drugim zainteresovanim partnerom.
25.12.2007. godine sa kupcem RAM Invest doo Ljubljana potpisan je Ugovor o izmjenama i dopunama, i izvršavanje obaveza po ovom Ugovoru prati Agencija.
Zbog smanjenog broja preduzeća koja podliježu kontroli izvršenja ugovornih obaveza, na prijedlog direktora Kantonalne agencije za privatizaciju, Vlada Kantona danas je usvojila zaključak da se ubuduće kontrola izvršenja ugovornih obaveza iz kupoprodajnih ugovora u postupku privatizacije provodi šestomjesečno, a ne tromjesečno kao što je to rađeno u proteklom periodu.
Vlada je danas dala saglasnost za finansiranje Kantonalne agencije za privatizaciju iz dijela sredstava ostvarenih po osnovu prodaje preduzeća od kantonalnog značaja, u skladu sa Finansijskim planom Agencije za 2008. godinu.


Usvojen Izvještaj o realizaciji programa ulaganja sredstva posebnih vodoprivrednih naknada

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Izvještaj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o realizaciji Programa ulaganja sredstava posebnih vodoprivrednih naknada u oblasti vodoprivrede u 2007. godini.
Ovim Programom planirano je da će ukupan prihod vodoprivrednih naknada u 2007. godini iznositi 3 300 000, 00 KM.
Prihodi su po ovom Programu realizovani sa 85% i to:
- po osnovu posebnih vodoprivrednih naknada Program je realizovan sa 70, 67%, odnosno
1 882 711, 48 KM
- po osnovu posebne vodoprivredne naknade za registraciju motornih vozila Program je
realizovan sa 40, 55% odnosno 405 505, 61 KM
- po osnovu iskorištavanja voda plan je ostvaren sa 84, 26% odnosno 842 610, 02 KM
- po osnovu posebnih vodoprivrednih naknada za zaštitu voda plan je realizovan sa 103, 34%
odnosno 634 595, 85 KM
Kada su u pitanju rashodi ukupne ugovorene obaveze odnosno ulaganja u oblast vodoprivrede u 2007. godini, uključujući i prenesene obaveze iz 2006. godine (585 476, 73KM) iznosile su
3 312 697, 63 KM.
Izmireno je 2 140 828, 53 KM, dok su u 2008. godinu prenesene ugovorene nerealizirane obaveze od 1 167 549, 57 KM.
U Izvještaju je navedeno da su određene neusaglašenosti kada je riječ o investicionim projektima između Tuzlanskog kantona i JP za vodno područje slivova rijeke Save Sarajevo bile posljedica neizvjesnog početka primjene novog Zakona o vodama.
Početak primjene ovog Zakona, kojim su prihodi kantona od ukupnih vodoprivrednih naknada sa ranijih 20% povećani na 45% bio je najavljen za polovinu 2007. godine.
Međutim, zvanične informacije o početku primjene novog Zakona od 1.1.2008. godine dobivene su tek krajem decembra 2007. godine.
S obzirom na novi način raspodjele sredstava od vodoprivrednih naknada očekuje se da će Tuzlanski kanton u 2008. godini imati značajnija prihode po ovom osnovu.
Prema procjenama resornog ministra Tuzlanski kanton može očekivati oko 6 miliona KM po ovom osnovu.


Neophodna hitna izrada prostornih planova općina

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Informaciju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice o stanju u prostoru sa prijedlogom mjera, posebno kada je riječ o zauzimanju zelenih javnih površina i saobraćajnica.
U Informaciji, koja je urađena po zaključku Skupštine Tuzlanskog kantona, naglašeno je da su za izdavanje urbanističkih saglasnosti za prostore i zemljišta ispred i oko stambenih zgrada, zelene površine, pješačke staze, saobraćajnice, izletišta, parkove, vodotoke i dr. isključivo nadležne općine.
Svaka općina ima pravo da planira razvoj i uređenje prostora kako to utvrdi općinsko vijeće, ali u skladu sa Prostornim planom Tuzlanskog kantona za periodu 2005-2025. godina i pozitivnim zakonskim propisima iz oblasti prostornog planiranja i građenja.
U Informaciji je naglašen i problem izgradnje objekata u zaštitnim putnim pojasevima.
Urbanističke saglasnosti, odnosno odobrenja za građenje u zaštitnom putnom pojasu magistralnih i regionalnih puteva unutar urbanističkih područja izdaju nadležne općinske službe.
U Ministarstvu za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona smatraju da je najefikasniji način zaštite navedenih prostora i zemljišta izrada planskih dokumenata.
Općine su u određenim rokovima dužne izraditi prostorne planove usaglašene sa Prostornim planom Tuzlanskog kantona 2005-2025. godina kao i detaljne planske dokumente za pojedine dijelove urbanih područja.
Uprkos upozorenjima na ove obaveze u općinama je u proteklom periodu usvojen veoma mali broj planskih dokumenata.
U Informaciji koju je danas usvojila Vlada Kantona ističe se da analize pokazuju kako je provedba planske dokumentacije u Tuzlanskom kantonu potpuno nezadovoljavajuća.
Uz potrebu većeg angažmana nadležne kantonalne i općinskih inspekcija, među prvim mjerama koje preporučuje resorno Ministarstvo za prevazilaženje postojećeg stanja je da sve općine u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju hitno donesu Odluke o izradi prostornih planova općina te da ubrzaju donošenje planskih dokumenata.
Neophodno je uraditi i izmjene i dopune kantonalnog Zakona o prostornom uređenju i Zakona o građenju, kako bi bilo što manje prostora za zahvate u prostoru koji nisu predviđeni dokumentima prostornog uređenje.


Usvojene mjere za indusrije kože, obuće i tekstla

U vezi sa nedavno usvojenom Informacijom o stanju u industriji kože, obuće i tekstila, koju je razmatrala i Skupština Tuzlanskog kantona, Vlada Kantona danas je usvojila Prijedlog mjera za prevazilaženje teškog stanja u ovoj oblasti.
Mjere, usaglašene sa granskim Sindikatom, predviđaju između ostalog upućivanje zahtjeva federalnoj Vladi za izmjenu zakonskih propisa kako bi se popravio položaj i uslovi privređivanja ove industrijske grane.
Bit će poduzete mjere za brže rješavanje prijava privrednih društava sa područja Tuzlanskog kantona podnesenih u skladu sa Zakonom o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje.
Resorno Ministarstvo, menadžment Aide i Kantonalna agencija za privatizaciju uradit će elaborat o ekonomskoj opravdanosti, sačiniti sanacioni programa i ubrzati proces privatizacije Aide. Do izrade Elaborata resorno Ministarstvo će pratiti stanje u Aidi i pomagati sredstvima sa budžetske pozicije „Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima“, uz strogu kontrolu namjenskog trošenja tih sredstava.
Vlada Kantona će imenovati Nadzorni odbor, koji će potom imenovati menadžment Aide.
Ministarstvo za industriju, energetiku i rudarstvo će u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK osigurati zdravstvenu zaštitu radnika Aide, a Vlada Kantona će nastaviti praksu uvezivanja radnog staža radnicima koji steknu uslove za penzionisanje.
Bit će razmotrene i mogućnosti za materijalnu pomoć radnicima Aide i Zine Tuzla, koji nisu stekli uslove za ostvarivanje prava na materijalno zbrinjavanje preko Zavoda za zapošljavanje.

Utvrđen kriterij za sredstva namijenjena povratnicima

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela odluke o raspoređivanju sredstava i utvrđivanju kriterija za sredstva namijenjena za podršku povratku, materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih lica i podršku razvoju Tuzlanskog kantona.
U Budžetu Tuzlanskog kantona za 2008. godinu za podršku povratku prognanih lica planirano je 3 968 000, 00 KM, od čega je najviše planirano za sanaciju stambenih objekata raseljenih lica, povratnika i izbjeglica 1 950 000, 00 KM.
Za projekte održivog povratka bit će izdvojeno 818 000, 00 KM, za izgradnju gospodarskih objekata raseljenih lica, povratnika i izbjeglica 400 000, 00 KM, za sanaciju putnih komunikacija u mjestima povratka 700 000, 00 KM i za ostale troškove 100 000, 00 KM.
Vlada je zadužila Ministarstvo za obnovu, razvoj i povratak da 1 000 000, 00 KM od predviđenih sredstava realizuje za podršku povratku u općini Srebrenica.

Za materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih lica u budžetu Tuzlanskog kantona za 2008. godinu planirano je 1 455 000, 00 KM. Za subvencioniranje troškova električne energije u izbjegličkim naseljima, prema danas utvrđenim kriterijama, bit će utrošeno 310 000, 00 KM, za subvencioniranje troškova nabavke uglja za izbjeglička naselja i najugroženije prograničke porodice u individualnom smještaju 175 032, 00 KM, a za subvencioniranje troškova hitnih intervencija u izbjegličkim naseljima planirano je 210 000, 00 KM.
Kriteriji su utvrđeni i za 300 000, 00 KM, koliko je planirano za poboljšanje standarda u kolektivnim smještajima na području Tuzlanskog kantona, a 459 968, 00 KM za otplate domaćeg zaduživanja.

Za podršku razvoju Tuzlanskog kantona u budžetu za 2008. godinu planirano je
1 300 000, 00 KM.
U skladu sa danas utvrđenim Programom raspodjele 200 000, 00 KM predviđeno je za tekuće transfere fizičkim licima koja namjeravaju da se bave privrednom djelatnošću, a 800 000, 00 KM za pravna lica.
Za izradu Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2008-2013. godina planirano je
300 000, 00 KM.


Ostale Odluke Vlade Tuzlanskog kantona


Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o pristupanju dodjeli koncesije za komunalnu djelatnost snabdijevanja toplotnom energijom općine Srebrenik.
Odlukom je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice određeno za koncesora te zaduženo da u skladu sa Zakonom o koncesijama i Zakonom o komunalnoj djelatnosti poduzme neophodne aktivnosti.
Općina Srebrenik, koja je podnijela zahtjev za određivanje koncesora u ovom slučaju, zadužena je da sačini Studiju tehno-ekonomske opravdanosti projekta toplifikacije Srebrenika.
Koncesor će studiju uputiti Komisiji za koncesije Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku da visina dnevnica za službena putovanja, za budžetske korisnike Tuzlanskog kantona, do daljnjeg bude ista kao što je bila u 2007. godini.

Van snage su stavljene Odluka o utvrđivanju kriterija za korištenje sredstava tekuće rezerve i Odluka o izmjenama i dopunama ove Odluke.
Razlog je što su kriteriji za korištenje sredstava tekuće rezerve utvrđeni Zakonom o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2008. godinu, što je propisano Zakonom o budžetima u Federaciji BiH.

Donesena je Odluka o izmjenama Odluke o upravljanju i korištenju sredstava budžeta Tuzlanskog kantona, prikupljenih po osnovu Zakona o šumama. Iz ranije Odluke brisan je stav da sredstvima prikupljenim po osnovu Zakona o šumama upravlja Vlada Tuzlanskog kantona.
Ubuduće će sredstva prikupljena po osnovu Zakona o šumama biti korištena po Programu koji donosi ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, a na koji saglasnost daje Vlada Kantona.
Odluke za realizaciju pojedinačnih projekata također će donositi resorni ministar uz saglasnost kantonalne Vlade.

Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja Vlada je danas dala saglasnost na rješenje o privremenom korištenju stana demobilisanim borcima Begi i Merimi Berković iz Kladnja.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je imenovala svoje stalne članove u organe Garantnog fonda Udruženja za razvoj Nerda.
Za stalnog člana Odbora za nadzor imenovana je Hasiba Omeragić, sekretar Ureda za zakonodavstvo Tuzlanskog kantona, a za stalnog člana Garantnog odbora Iša Hasanbašić, šefica Službe za računovodstvo Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona. U Odjeljenju za pravosuđe i upravu sistematizirana su radna mjesta stručnog savjetnika za normativno-pravne poslove i stručnog saradnika za pravosuđe i upravu.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.
Izmjenama, koje su prihvaćene na zahtjev ove Ustanove, umjesto jednog predviđeno je upošljavanje dva pedagoga-psihologa.
Predviđeno je i upošljavanje diplomiranog defektologa.

Vlada je danas dala saglasnost i za raspisivanje javnog oglasa za popunjavanje upražnjenog radnog mjesta viši referent-tehnički sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): S.M