TUZLARIJE - BILTEN TK

01.07.2009.
Jučer zasjedala Skupština TK
Traži se rušenje bespravno izgrađenih objekata u putnom pojasu


Već je postalo uobičajeno da uz zasjedanje Skupštine Tuzlanskog kantona ide i okupljanje radnika ispred zgrade gdje se sjednica održava. Jučer su tu bili radnici KHK Lukavac o čemu smo već pisali, a sada ćemo malo više o samoj Skupštini.



Odmah da napomenemo da o nedavnom incidentu u kojem su učestvovala dva skupštinska poslanika, o čemu se posljednjih dana pisalo nadugo i naširoko, na ovom zasjedanju zvanično nije bilo govora. O onome što se nezvanično pričalo u kuloarima vjerovatno ćete imati priliku da pročitate u žutoj štampi.

Inače, jučer je prvo odrađen nastavak 44. redovne sjednice a odmah zatim je održana i redovna 46. sjednica.

Izvještaj o radu za prošlu i Plan rada Direkcije cesta Tuzla za ovu godinu nisu dobili potrebnu većinu glasova da bi bili usvojeni. Očekivano, poslanici iz opozicionih stranaka imali su primjedbe na održavanje, kvalitet i ulaganje u putnu infrastrukturu dok su njihove kolege iz pozicije stanje opravdavale stvarnim mogućnostima koje su daleko ispod potreba.

Informacija o stanju i pravcima daljeg rada Univerziteta u Tuzli skinuta je sa dnevnog reda i vraćena na doradu. Koliko će to imati uticaja na dodatno odgađanje upisnog roka za brucoše pokazat će se uskoro.

Osim navedene na dnevnom redu su bile i druge informacije sa kojima su poslanici upoznati kao što su Informacija o stanju u industriji, energetici i rudarstvu, zatim o stanju obrta, malim i srednjim preduzećima u TK, dok je resorna ministrica poslanike dodatno informisala o aktivnostima oko planiranja i izgradnje regionalne eko-deponije.

Iz zasjedanja 46. redovne sjednice izdvojimo dužu raspravu o Nacrtu Strategije zapošljavanja u Tuzlanskom kantonu do 2013. godine. Očekivano, i oko ovog dokumenta ispoljena su različita viđenja ali je na kraju jednoglasno usvojen uz zaključak da se iznesene primjedbe i inicijative razmotre tokom javne rasprave i uvrste u konačan Prijedlog Strategije.

Zanimljivi su i zaključci koji su usvojeni na prijedlog Komisije za borbu protiv korupcije a koji se odnose na bespravnu gradnju u putnom pojasu magistralnih puteva. Ovim zaključcima se od općina traži da odmah obustave gradnju u putnom pojasu, da izvrše reviziju izdatih rješenja za gradnju i da bespravno sagrađene objekte uklone.

Dodajmo još da su poslanici usvojili Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova TK s prijedlogom mjera, kao i Izvještaj o radu Kantonalnog pravobranilaštva.

S. Mešić