TUZLARIJE - BILTEN TK

30.06.2009.
Prijateljski susret delegacije Pakistana i Vlade TK


U cilju razmjene iskustava o rekonstrukciji i obnovi područja pogođenih elementarnim nepogodama u Tuzlanskom kantonu boravi delegacija iz Pakistana. Tim povodom u okviru Ljetnog univerziteta general Sajjad Akram će sutra na Univerzitetu u Tuzli održati predavanje na ovu temu.



Svoj boravak u Bosni i Hercegovini delegacija je iskoristila da posjeti Univerzitetski klinički centar u Tuzli i Vladu Tuzlanskog kantona.

Tokom posjete Vladi TK general Akram je istakao koliko se cijeni pomoć koju je Bosna i Hercegovina pružila Pakistanu nakon zemljotresa 2005. godine. Genreal se ovom prilikom zahvalo građanima Bosne i Hercegovine, Vladi Tuzlanskog kantona, a posebno medicinskom osoblju koje je nakon zemljotresa u 2 kontingenta otišlo u Pakistan da pruži neophodnu medicinsku pomoć povrijeđenim.

„Iako će neki reći da pomoć Bosne i Hercegovine, fizički gledano, nije velika, nama ta pomoć mnogo znači, jer dolazi od zemlje i naroda koji se i sami nalaze u teškoj materijalnoj situaciji. Time je značaj ambulante koju je Bosna i Hercegovina otvorila u Pakistanu, a koja nosi ime istaknutog medicinskog radnika doc. Nedreta Mujkanovića još veći.“ istakao je general Sajjad Akram.

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić je generalu, ali i narodu Pakistana zahvalio za pomoć koju je Pakistan pružao Bosni i Hercegovini tokom rata, te istakao da je pomoć Bosne i Hercegovine bila samo mali način da se uzvrati pomoć prijateljskom narodu Pakistana. Također, istaknuto je i da je sada vrijeme da osim humanitarne pomoći počnemo razmišljati i o zajedničkim ekonomskim projektima koji mogu doprinijeti daljem razvoju i unaprijeđenju odnosa ovih prijateljskih zemalja.

Današnjem sastanku osim premijera Mujića i generala Akrama, prisustvovali su i Ministar zdravstva TK Asim Musić, direktor UKC Tuzla Elmir Čičkušić, Mohamand Nawazish Ali Khan i Nawazish Shandana.

Odjeljenje za informisanje