TUZLARIJE - BILTEN TK

11.07.2009.
Minimalna cijena rudnika krečnjaka ˝Vijenac˝ 16.728.590 KM


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o davanju saglasnosti za prodaju cjelokupnog državnog kapitala Rudnika krečnjaka „Vijenac“ d.o.o. Lukavac. Obzirom da je prvi tender za privatizaciju ovog privrednog društva proglašen neuspjelim Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona predložilo je da minimalna prodajna cijena državnog kapitala RK „Vijenac“ d.o.o. Lukavac ne može biti manja od iznosa utvrđenog odobrenim programom privatizacije i početnim bilansom stanja RK „Vijenac“ d.o.o. Lukavac koji iznosi 16.728.590, 00 KM.

Pored ovog, Odlukom je definisano da će Kantonalna agencija za privatizaciju Tuzlanskog kantona uslovima tendera zahtijevati da poslovni plan mora na jasan način predložiti rokove rješavanja izmirenje dugoročnih i kratkoročnih obaveza preduzeća (obaveza prema zaposlenima, obaveza za poreze, doprinose, obaveze po osnovu komercijalnih, kreditnih zaduženja i sl.), posebno vodeći računa o zahtjevima Sindikata RK „Vijenac“ d.o.o. Lukavac.

„Uslovima tendera definisat će se obaveze rekonstrukcije i modernizacije postojećih kapaciteta koji garantuju uredno snabdijevanje strateških kupaca, kao i potrošača kamena namijenjenog za građevinarstvo u količini od 20% godišnjeg plana proizvodnje, a sve u skladu sa tržišnim vrijednostima“, navodi se u Odluci.

Priredio(la): S.M.