TUZLARIJE - BILTEN TK

10.07.2009.
Za djecu nezaposlenih roditelja
Dječiji doplatak 2,5 – 5% prosječne plaće u FBiH

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o utvrđivanju Prijedloga Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom. Ovim prijedlogom. Prijedlogom izmjena Iznos dječijeg dodatka u Tuzlanskom kantonu, koji je iznosio najmanje 5% prosječne plaće u Federaciji BiH mijenja se i Vlada Tuzlanskog kantona će ga utvrđivati u iznosu od 2, 5 – 5% prosječne plaće u Federaciji BiH ostvarene u prethodnoj godini.

Također, izmjenama je predloženo i da porodice sa troje i više djece imaju pravo na dječiji dodatak koji ne može biti manji od 5% prosječne plaće u FBiH ostvarene u protekloj godini.

Imajući u vidu broj nezaposlenih lica na području TK, aktuelnu ekonomsku situaciju, opadanje nataliteta, te porast siromaštva, a time i broja lica u stanju socijalne potrebe, smatralo se da je ostvarivanje prava na dječiji dodatak, u skladu sa citiranim Zakonom, prioritetna potreba građana TK. Zbog toga je bilo neophodno raditi na iznalaženju mogućnosti za finansiranje prava porodice sa djecom što je i prioritetna Ustavna obaveza Tuzlanskog kantona.

„Međutim, imajući u vidu trenutnu ekonomsku moć Kantona, smatramo da je jedino realno moguće nastaviti isplatu dječijeg dodatka samo za djecu nezaposlenih roditelja uz predložene izmjene uslova za ostvarivanje prava i visine dječijeg dodatka.“ Navodi se u obrazloženju.

Bliže odredbe u pogledu načina uspostavljanja i ostvarivanja prava na dječiji dodatak za djecu nezaposlenih roditelja bit će utvrđene općim aktom koji će biti donesen u roku od 7 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona.

Priredio(la): S.M.