TUZLARIJE - BILTEN TK

10.07.2009.
Održana redovna sjednica Vlade TK
Bećirović: Dramatičan pad prihoda


Danas je održana redovna sjednica Vlade TK o čijem radu su na press konferenciji izvijestili predstavnici Vlade TK.

Prema onome što je govorio ministar finansija u Vladi TK, Sead Bećirović, neminovno je smanjenje plaća kao i tekućih transfera budžetskih korisnika.

S druge strane, u toku su štrajkovi budžetskih korisnika koji se ogledaju u svakodnevnoj dvosatnoj obustavi rada što dovoljno govori šta budžetski korisnici misle o smanjenju plaća. Protiv smanjenja plaća su i neki drugi nivoi vlasti. Podsjetimo da je na zadnjoj održanoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla, sazvanoj zbog samo jedne tačke, a to je razmatranje bezbijedonosne situacije u gradu, jedan od zaključaka kojeg su vijećnici usvojili glasio je:
“Posebno se insistira na tome da se plaće i materijalne naknade uposlenicima u policiji i pravosuđu NE smanjuju, kao i da se ne smanjuju plate ostalim budžetskim korisnicima sa niskim primanjima”, smatrajući da je nemoguće očekivati od policije, koja za posao koji obavlja svakako nema adekvatna primanja da radi taj posaa efikasnije uz smanjenje primanja.

Od konkretnijih podataka koji ilustruju težinu situacije kada je kantonalni budžet u pitanju rečeno je, s obzirom da je u prvih šest mjeseci ove godine došlo do smanjenja prihoda, Ministarstvo finansija predložilo je Vladi Kantona da donese Odluku o obustavljanju od izvršavanja pojedinih rashoda i izdataka u iznosu od 31.434.817, 00 KM u trajanju do 45 dana.

Budžet Tuzlanskog kantona je prema finansijskim pokazateljima o izvršenju budžeta za period januar – april 2009. godine iskazao deficit u iznosu od 5.019.460, 91 KM, a analiza pokazuje da su se rashodi - izdaci za prva četri mjeseca u odnosu na planirane u istom periodu ostvarili sa 84, 61%, dok je tendencija prikupljanja prihoda znatno manja i iznosi 64, 81% u odnosu na operativni plan.

Operativnim planom novčana sredstva za period juli – septembar 2009. godine procjenjuju se u iznosu od 66.514.450, 17 KM, od čega gornja granica za odobravanje Operativnog plana za period juli-septebmar 2009. godine iznosi 76.491.774, 12 KM. Ukupno nedostajuća sredstva za izmirenje obaveza iz perioda I-IX /09 planirano je da se obezbjede iz pojačane dinamike ostvarenja prihoda u drugoj polovini fiskalne 2009. godine i očekivane podrške od strane „MMF-stand by“ aranžmana, koja je planirana kroz Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.

U Vladi TK se nadaju da će Zakon o plaćama biti donesen do kraja jula, te da će budžetski korisnici pokazati razmijevanje i shvatiti ozbiljnost situacije. S obzirom da je smanjenje plaća za sada neprihvatljivo za sindikat pitanje koje se nameće je da li su razmotrene sve mogućnosti reduciranja budžetskih izdataka po svim stavkama ili je smanjenje plaća definitivno jedini način za održavanje stabilnosti budžeta TK?

S.Mešić