TUZLARIJE - BILTEN TK

08.07.2009.
Kantonalna privredna komora Tuzla - Županijska komora Vukovar
Potpisan Protokol o saradnji i zajedničkom korištenju IPA fondova


Predstavnici Kantonalne privredne komore Tuzla i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Vukovar te Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije, potpisali su u utorak 07.07.2009. godine u Vukovaru Protokol o saradnji na zjedničoj izradi i učešću u projektima prekogranične saradnje u okviru predpristupne pomoći - IPA.

Protokol o saradnji i korištenju finansijske podrške iz predpristupnih fondova (IPA) za prekograničnu saradnju, kako je ranije najavljivano, potpisali su Nedret Kikanović direktor Kantonalne privredne komore Tuzla, Ivan Marijanović tajnik Hrvatske gospodarske komore Županijska komora Vukovar te pomoćnica direktora Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Mirta Štrk.

IPA program podrazumijeva jedinstven instrument predpristupne pomoći zemljama zapadnog Balkana na putu integracija u EU. Republika Hrvatska kao zemlja kandidat ima pravo na korištenje novca iz svih pet komponeti IPA programa, dok BiH može da koristi novac za jačanje kapaciteta i prekograničnu saradnju.

Direktor Kikanović je istakao da je opšti programski cilj prekogranične saradnje stvaranje prekogranične mreže i partnerstva i razvoj zajedničnih prekograničnih aktivnosti s ciljem revitalizacije ekonomije i promocije poduzetništva te povećanja socijalne kohezije u prekograničnim područjima.

Tajnik Županijske komore Vukovar gospodin Marijanović istakao je i to da će se ovom prekograničnom saradnjom osigurati bolji uvjeti za jačanje saradnje i povezivanje malih i srednjih preduzeća, te postepeno uspostavljanje konkurentnog prekograničnog ekonomskog prostora.

Vrijednost projekata koji će biti finansirani u okviru prekogranične saradnje je od 50.000 pa do maksimalnih 300.000 eura.