TUZLARIJE - BILTEN TK

07.07.2009.
Vlada Tuzlanskog kantona
Data saglasnost na Obračun sredstava u zdravstvu


Vlada Tuzlanskog kantona dala je jučer saglasnost na Obračun sredstava u zdravstvu na području Tuzlanskog kantona za 2008. godinu.

Ukupna sredstva za zaštitu na području Tuzlanskog kantona u toku 2008. godine iznose 260.363.734 KM, što je za 18, 16% više u odnosu na prethodnu 2007. godinu.

Prema Obračunu realizacija strateških opredjeljenja transformacije primarne zdravstvene zaštite kroz razvoj porodične medicine na području Tuzlanskog kantona u toku 2008. godine ostvarila je značajan napredak. Zdravstvenu zaštitu u ambulantama porodične medicine u 2008. godini ostvarivalo je 60, 29% od ukupnog broja osiguranih lica na području TK.

Ukupno ostvarena sredstva u zdravstvu po stanovniku iznose 523, 02 KM, a ukupno utrošena sredstva u zdravstvu po stanovniku iznose 513, 55 KM.

Prema sugestijama iz Obračuna, a u cilju povećanja prihoda u zdravstvu i zdravstvnom osiguranju, poboljšanju kvaliteta usluga i proširivanju prava osiguranika u narednom periodu između ostalog potrebno je:

- Na nivou FBiH uspostaviti jedinsten sistem ugovaranja sa zdravstvenim ustanovama, koji će se bazirati na stimulirajućim elementima za davaoce i korisnike zdravstvenih usluga,

- Povećati finasijsku disciplinu obveznika obračuna i uplate doprinosa,

- Donijeti podzakonske akte kojim će se regulisati uspostavljanje proširenog i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, kako bi korisnici sebi omogućili korištenje onih usluga koje nisu uključene u paket osnovnih zdravstvenih prava,

- Dograditi zakonsku regulatvu o radu zdravstvenih radnika u privatnoj praksi i dr.