TUZLARIJE - BILTEN TK

06.07.2009.
Vlada Tuzlanskog kantona
Prihvaćena Informacija o akcidentnom zagađenju voda jezera Modrac


Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Informaciju Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK o akcidentnom zagađenju voda akumulacije Modrac u maju i junu 2009. godine.

Kada je u pitanju kvalitet voda akumulacije Modrac rezultati ispitivanja, u sva tri dana ispitivanja, ne ukazuju na značajnije pogoršanje kvaliteta vode u onosu na obavljena ispitivanja u ranijim razdobljima. Također, u vodama akumulacije u vrijeme ispitivanja utvrđeno je i neznatno povećanje amonijaka, željeza i aluminija.

Kada je u pitanju kvalitet voda pritoka akumulacije (rijeke Spreča i Turija) i pritoka rijeke Spreče (Gostelja i Oskova) može se zaključiti da na dan ispitivanja 12/13.05.2009. godine na svim lokalitetima ispitivanja nije konstatovano pogoršanje kvaliteta voda. Međutim, na dan ispitivanja 02.06.2009. godine na pritoci akumulacije rijeci Spreči – ušće, konstatovano je značajno pogoršanje kvalitete vode i to zbog povećanja mutnoće vode, sadržaja suspendiranih materija, sadržaja organskih materijala, amonijaka i neuobičajeno visokog sadržaja željeza i aluminija.

Na osnovu navedenog može se zaključiti da je uzvodno na vodotoku rijeke Spreče ili na njenim pritokama došlo do akcidentnog zagađenja voda, vjerovatno usljed ispuštanja većih količina zagađenja koje je sadržavalo i pomenute materije, navodi se u Informaciji.

Ispitivanja od 05.06.2009. godine, koja su obavljena na pritokama akumulacije Spreči i Turiji, te na pritokama rijeke Spreče konstatovano je nešto manje ali još uvijek značajno pogoršanje kvalitete voda na svim lokalitetima u odnosu na ispitivanje obavljeno prvog dana.

Obzirom da podzakonski akti kojima će se definisati procedure i postupci kod akcidentnih zagađenja površinskih voda, predviđeni Strategijom o vodama FbiH, neće biti doneseni u dogledno vrijeme, te imajući u vidu nadležnosti Agencije za vodno područje rijeke Save, Ministarstvo će u saradnji sa Agencijom i Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona sačiniti Protokol o procedurama kod akcidentnih zagađenja površinskih voda, kako akumulacije Modrac i vodotoka u slivu Modraca, tako i svih drugih vodotoka na području TK. U okviru Protokola obavezno će se propisati da se u što kraćem roku na planiranim lokalitetima, na osnovu lokacije registriranih zagađivača izvrše barem jednodnevna ispitivanja voda uz obavezno mjerenje protoka voda. Također Protokolom će se predvidjeti i istovremeno obavljanje inspekcijskog nadzora kod svih registriranih zagađivača u slivu akumulacije.

Također potrebno je maksimalno intenzivirati inspekcijski nadzor kod svih privrednih subjekata u slivu Modraca, prije svega onih koji ispuštaju tehnološke otpadne vode, te oštro sankcionisati ukoliko se utvrdi da postupaju suprotno propisanim vodnim dozvolama ili eventualno nemaju iste. Navodi se u Informaciji o akcidentnom zagađenju akumulacije Modrac u maju i junu 2009. godine.

Odjeljenje za informisanje