TUZLARIJE - BILTEN TK

16.07.2009.
Održana sjednica Skupštine TK
Sindikat KHK tražio smjenu Vlade TK


Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona poslanicima su se obratili predstavnici sindikata KHK tražeći smjenu Vlade TK i hitno (rok 10 dana) rješavanje statusa 311 radnika. Kako je sindikalni zahtjev upućen Skupštini TK, Kolegij Skupštine je u jednosatnoj pauzi zasijedao te ponovo donio skupštinske zaključke u kojima izražava nezadovoljstvo nesprovođenjem prethodnih skupštinskih zaključaka.

Skupština je svojim novim zaključcima obavezala Vladu da u roku od 10 dana riješi radnopravni status radnika KHK i da o tome informiše Skupštinu.

Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju je povučen od strane predlagača zbog velikog broja amandmana i primjedbi poslanika na kvalitet rješenja.

Sličnu sudbinu doživjela je Odluka o utvrđivanju osnovice stopa i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području Tuzlanskog kantona koja iako je trebala riješiti finasiranje prava novouvedenih kategorija (djece i starijih osoba) nije podržana od poslanika jer dokument nije sadržao odgovarajuću analitiku koja pokazuje koliko je stvarno novih korisnika i da li će sredstva prikupljena biti dovoljna.

Veliki broj primjedbi na Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj Komisije za koncesije za period 1.1.-1.12.2008. godine je bio razlog što su poslanici odgodili izjašnjenje o ovom dokumentu na taj način uvaživši zaključke Komisije za privredu koja je tražila dopunu ovih dokumenata.

Konačni izvještaj o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja Budžeta Tuzlanskog kantona za 2008. godinu je razmotren, a od strane poslanika je prihvaćen Program mjera koji je sačinio Ured za internu reviziju Vlade TK.

M.B.