TUZLARIJE - BILTEN TK

12.07.2009.
Usvojen program mjera za otklanjanje uočenih slabosti u finansijskim izvještajima Budžeta TK


U cilju otklanjanja uočenih slabosti, svodeći ih na prihvatljivu mjeru, Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila Progam mjera za otklanjanje uočenih slabosti u finansijskim izvještajima Budžeta Tuzlanskog kantona za 2008. godinu.

Kada su u pitanju opšte mjere za otklanjanje slabosti, a koje se odnose na sve budžetske korisnike Ured za internu reviziju je u Progrmu predložio slijedeće mjere: Kanton - Budžetski korisnici, obavezni su izvršiti realizaciju usvojenih mjera iz Programa mjera. Sistem internih kontrola unaprijediti primjenom donesenih akata, kako bi se poslovanje uskladilo sa važećim zakonskim i drugim propisima, te otklonili utvrđeni propusti i nedostaci. Adekvatnim postupanjem po usvojenim procedurama kroz sistem internih kontrola, obezbijediti blagovremeno otkrivanje rizika, te na adekvatan način upravljati eventualnim rizikom svodeći ga na prihvatljivu mjeru. Prije izrade Budžeta - rebalansa Budžeta Kantona sačiniti Analizu procjene privrednog razvoja, razvoja socijalnog sektora, makroekonomskih indikatora i prognozu prihoda i rashoda uvećanih za potrebe tekuće godine. Budžetske korisnike koji ostvaruju vlastite prihode educirati za ubiranje i evidentiranje vlastitih prihoda u skladu sa odredbama Zakona o Trezoru u FBiH i Uputstvom o izvršavanju budžeta sa jedinstvenog računa Trezora, pojasnila je Zineta Habul glavna revizorka Vlade TK.

Ured za internu reviziju također je u svom Programu mjera iznio i 18 posebnih mjera koje se odnose na pojedinačne budžetske korisnike.

S.M.