TUZLARIJE - BILTEN TK

23.07.2009.
Za izdavačku djelatnost planirano 50.000 KM


Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je uslove, kriterije i postupak za dodjelu sredstava planiranih za izdavačku djelatnost u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.
U skladu sa ovom Odlukom 40% planiranih sredstava bit će izdvojeno za privatni sektor, a 60% za izdavačke projekte neprofitnog sektora.

Na poziciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2009. godinu za izdavačku djelatnost je planirano 50 000, 00 KM. U skladu sa danas donesenom Odlukom bit će podržani projekti izdavača iz privatnog, javnog i neprofitnog sektora i to publikacije nastale kao rezultat naučno-istraživačkog rada, časopisi, monografije i ljetopisi-periodika, djela klasičnog književnog stvaralaštva i ostale publikacije. Sredstva će biti odobravana na osnovu Javnog poziva koji će objaviti Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o utvrđivanju kriterija, uslova i postupka za raspodjelu sredstava planiranih za manifestacije kulture. Na poziciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2009. godinu za manifestacije kulture je planirano 99 300, 00 KM. U skladu sa danas donesenom Odlukom bit će podržane kulturne manifestacije neprofitnih organizacija, privatnih preduzeća i rad Savjeta za kulturu.
Prednost za dodjelu sredstava imaju projekti manifestacija ustanova kulture kojima je osnivač Skupština Tuzlanskog kantona odnosno općine Tuzlanskog kantona, projekti manifestacija kulture, za čiju realizaciju se većina sredstava obezbjeđuje iz drugih izvora finansiranja.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta će, na osnovu utvrđenih kriterija i kalendara tradicionalnih manifestacija kulture, Vladi predložiti program raspodjele planiranih sredstava.

Priredio(la): S.M.