TUZLARIJE - BILTEN TK

07.02.2008.
Premijer Mujić i ministar Hasić održali sastanak predsjednikom Sindikata PPDIVUTT- a BiH
Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Amir Hasić sa saradnicima održali su danas sastanak sa predsjednikom Sindikata PPDIVUTT- a BiH Mehmedom Avdagićem, stečajnim upravnikom Spreče Mehmedom Krainovićem i povjerenikom Sindikalne organizacije DD Spreča u stečaju Sadikom Imamovićem.




Razgovarano je o tome kako stvoriti pretpostavke za uvođenje strateškog partnera i pokretanje Spreče, statusu radnika Spreče, posebno onih koji su stekli uslove za penzionisanje.

Istaknuto je da je Sprečansko polje izuzetan resurs koji je od interesa ne samo za Kanton nego za cijelu BiH i da je neophodno što prije poduzeti korake kako bi se pokrenula organizovana poljoprivredna proizvodnja.
Kako postoje iskazani ozbiljni interesi potencijalnih kupaca za Spreču predstavnici Spreče ponovili su svoj zahtjev da i Vlada Tuzlanskog kantona potvrdi svoje namjere da će pomoći u stvaranju osnovnog uslova koji postavljaju zainteresovani kupci, a to je da u slučaju kupovine Spreče u prvoj godini mogu računati na korištenje maksimalno 1 000 ha zemljišta.

Premijer Tuzlanskog kantona je istakao da je Vlada Tuzlanskog kantona u više navrata iskazala interes da se Spreča pokrene. I danas taj interes i takvo opredjeljenje postoje i Vlada će učiniti sve što joj zakonski propisi omogućavaju kako bi stvorila ambijent da najpovoljniji kupac uđe u Spreču.
Svi učesnici današnjeg sastanka složili su se da obezbjeđenje uslova za eventualni ulazak strateških partnera u Spreču ne smije ugroziti pojedinačne zakupce zemljišta. Istaknuto je da zemljišta ima dovoljno za sve.
Također je naglašeno da će, bez obzira na to koji strateški partner uđe u Spreču, sigurno imati veliki interes da oko sebe ima veliki broj individualnih proizvođača odnosno kooperanata.
Očekuje se i aktivnije učešće lokalnih zajednica u prevazilaženju problema sa kojima se suočava DD Spreča u stečaju odnosno njeni radnici.
Kada je u pitanju uvezivanje staža za radnike Spreče koji su stekli uslove za to ukazano je na ograničavajuće kriterije po kojima je Vlada dodjeljivala sredstva za ove namjene. Dogovoreno je da će stečajni upravnik i savjetnik premijera za privredu u saradnji za Zavodom za zapošljavanje već sutra sagledati koje su mogućnosti da se radnicima koji su stekli uslove za penziju uveže radni staž.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.