TUZLARIJE - BILTEN TK

21.07.2009.
U Fabrici obuće ˝Aida˝ uspostavljena proizvodnja


Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Odluku Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona kojom je odobreno 150.000 KM Fabrici obuće „Aida“ DD Tuzla namijenjenih za podršku stvaranju uslova za pokretanje proizvodnje.



Sredstva su odobrena za struju, prevoz radnika i obezbjeđenje toplog obroka, nabavku rezervnih dijelova i materijalno zbrinjavanje dijela radno neangažovanih zaposlenika.

Prema riječima ministra Sehudina Ograševića, proizvodnja je uspostavljena u pogonu Lukavac i za sada već 45 dana funkcioniše dobro. Stigao je i repromaterijal za tuzlanski pogon, za sada kreću sa 3000 pari, a treba da stigne materijal za još 5000 pari.

U proteklom periodu vršeni su intenzivni pregovori sa poslovnim partnerima i za sada, ono što je bitno je da je uspostavljena saradnja sa kupcem te da radnici imaju posla. Da li će uspjeti uspostaviti proizvodnju na duži period veliko je pitanje jer su problemi kao i dugovi koji opterećuju Fabriku Aida Tuzla u sva tri pogona dobro poznati.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva za raspisivanje oglasa za nominovanje kandidata za
upražnjene pozicije članova, odnosno predsjednika nadzornog odbora u Fabrici obuće „Aida“ DD Tuzla.

S.M.