TUZLARIJE - BILTEN TK

20.07.2009.
Prva zvanična posjeta premijera Vlade FBiH Tuzlanskom kantonu


U prvoj zvaničnoj posjeti Tuzlanskom kantonu danas boravi novoizabrani premijer Federacije Bosne i Hercegovone Mustafa Mujezinović. Pored premijera, koji predvodi delegaciju iz Sarajeva, u Tuzlanskom kantonu borave ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić, ministar prometa i komunikacija Najil Šećkanović, federalni ministar zdravstva Safet Omerović, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH Novka Agić, te direktor Instituta za medicinsko vještaćenje Zijad Hadžiomerović.


Premijer FBiH Mustafa Mujezinović


Prema riječima premijera Vlade TK, izabrali su Tuzlanski kanton za svoju prvu zvaničnu posjetu jer se radi o najmnogoljudnijem kantonu sa velikom potencijalima kada je u pitanju razvoj privrede, ali i problemima.

Okosnica današnjih razgovora bila je realizacija „stand by“ aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Prema riječima premijera Mujezinovića razgovori u vezi „stand by“ aranžmana obavljeni su ranije, a sada se razgovara samo o načinu ostvarivanja ušteda. Razgovaralo se i o razvoju provrede, rekonstrukciji puta Tuzla – Sarajevo, izgradnji brze ceste Tuzla – Orašje, većoj iskorištenosti Aerodroma Tuzla, te rekonstrukciji regionalne putne infrastrukture u Tuzlanskom kantonu.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona iskoristila je ovu posjetu da još jednom istakne važnost rješavanja pitanja dodjele prostora i objekata kasarne „Husein kapetan Gradaščević“ u Tuzli za potrebe Univerziteta u Tuzli. Premijer Mujezinović je rekao da shvata značaj rješavanja ovog pitanja te da će u današnjim susretima nastojati prikupiti što više informacija kada je ova tema u pitanju. Obećao je da će u Vladi Federacije nastojati iznaći način kako bi se ovo pitanje riješilo u što skorije vrijeme.

Premijer Mujezinović očekuje da će do kraja jula ove godine Parlament FBiH usvojiti Rebalans Budžeta FBiH za 2009. godinu, te da će to isto učiniti i kantoni, čime će se stvoriti pretpostavke za dalju distribuciju sredstava iz prve tranše aranžmana sa MMF-om.

Posebna pažnja na današnjem sastanku posvećena je i stanju privrede i mogućnostima za njen razvoj na području Tuzlanskog kantona. Između ostalog premijer Mujezinović je najavio sastanak koji će delegacija Vlade FBiH imati sa predstavnicima komercijalnih banaka u cilju sagledavanja mogućnosti za smanjenje kamatnih stopa na kredite namijenjene privrednim subjektima. Također, tema razgovora bila je i Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine. U cilju bržeg i efikasnijeg pružanja pomoći privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona premijer Mujezinović je najavio aktivnosti na skorom otvaranju poslovnice Razvojne banke u našem kantonu.

Novi premijer često je spominjao recesiju, štednju, reformu, itaknuvši da se pravna i funkciolnalna država ne može stvoriti preko noći ali malim koracima se može krenuti. Smatra da državna administracija može opslužiti pet puta veću državu, te da se mora raditi i na kontroli prijema novih uposlenika.

Veliki problem s kojim očekuje tešku borbu su oni koji su donjeli zakone koji njima odgovaraju. Nepravilnosti su ozakonjenje i treba iznaći rješenja za izmjenu postojećih zakona koji ne odgovaraju velikoj većini stanovništva, istakao je premijer FBiH Mujezinović.


Ministar prometa i komunikacija Najil Šećkanović


Kada je u pitanju rekonstrukcija puta Tuzla – Sarajevo, ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović je istakao da je rekonstrukcija na određenim dionicama puta već krenula.

- Na rejonu Olova već smo krenuli sa rekonstrukcijom jednog dijela puta i to mogu vidjeti svi oni koji putuju u posljednje vrijeme prema Sarajevu. U narednom periodu očekujemo da se završe i posljednje administrativne pretpostavke kako bismo krenuli u rekonstrukciju petlje na Šićkom Brodu, a nakon toga u planu nam je i rekonstrukcija puta ulaza u Tuzlu, istakao je ministar Šećkanović.

Kada je u pitanju intenziviranje avio – saobraćaja na tuzlanskom aerodromu, na sastanku je istaknuto da je trenutno u toku instaliranje veoma važne tehničke opreme potrebne za navigaciju aviona neophodne za intenziviranje saobraćaja. Također, Vlada Federacije BiH će dati oko 5 miliona maraka za rekonstrukciju regionalnih puteva na području Tuzlanskog kantona.

Nakon posjete Vladi TK delegacija Vlade Federacije BiH uputila se u Općinu Tuzla gdje su sa načelnikom Jasminom Imamovićem i njegovim saradnicima obavljeni razgovori. Mujezinović, smatra da je čuo dobrih ideja ali jako puno treba raditi do realizacije, ipak, kaže da bi se do kraja godine trebali javiti određeni pozitivni efekti.

- Pesimisti su do sada dobijali opklade, mislim da je došlo vrijeme da i optimisti počnu da dobijaju, riječi su s kojima je svoju izjavu završio Mujezinović.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović upoznao je premijera FBiH sa aktuelnom situacijom kao i problemima koji tište Tuzlu. Bezbjedonosna situacija, neravnomjerna raspodjela poreskih sredstava, izmena zakona o građevinskom zemljištu samo su neke od tema o kojima se danas razgovaralo.

Protokolom je predviđen susret i sa rektorom Univerziteta u Tuzli kao i posjeta Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Klinici za srce u Tuzli.

S.M.