TUZLARIJE - BILTEN TK

24.07.2009.
Održana press konferencija
Gripa H1N1 je stigla ali razloga za paniku nema


U povodu prvog slučaj oboljenja od influence A(H1N1) – svinjska gripa, u zgradi Vlade TK danas je održana press konferencija na kojoj su se prisutnima obratili predstavnici Ministarstva zdravstva TK i Zavoda za javno zdravstvo TK.



Prije tri dana oboljela osoba je stigla u Tuzlu sa već izraženim simptomima akutne respiratorne bolesti. Pacijent je tretiran kao sumnjiv slučaj s obzirom na epidemiološke podatke i kliničku sliku bolesti. U jutarnjim satima 22.07.2009. godine je izvršeno testiranje brzim testom na influencu A. Nalaz je bio pozitivan te shodno utvrđenim procedurama uzorak je upućen na konačnu potvrdu u Sarajevo. Jučer (23.07.) potvrđeno je da se radi o influenci A(H1N1). Pacijent, inače student u Luxemburgu, osjeća se dobro i nalazi se na kućnom lječenju.

Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona formiralo je Mobilni tim koji prati širenje ove gripe.

- Nama su se i ranije javljali pacijenti sa simptomima gripe ali je ovo prvi slučaj potvrđen u našem Kantonu. Mi kontinuirano radimo i izvršili smo kontrolu devet slučajeva. Tuzlanski kanton, za razliku od drugih, ima već odavno pripremljene brze testove i antiviralne lijekove. Naše zdravstvene ustanove su još prije dva mjeseca bile spremne odgovoriti na novu gripu, rekla je dr. Nermina Mehinović, voditeljica Mobilnog tima te dodala da se ne smije dogoditi ni jedan propust, ne smije doći do širenja gripe te su svi raspoloživi resursi stavljeni u funkciju.

Razloga za paniku nema, mišljenje je stručnjaka, posebno ako se prate i primjenjuju savjeti ljekara. Nepoštivanje savjeta Svjetske zdravstvene organizacije i dovelo je do širenja gripe.

Novi oblik gripe može biti opasan za djecu mlađu od pet godina kao i one starije od 65 godina, te hronične bolesnike oslabljenog imuniteta. Oboljeli bi trebali boraviti u posebnim prostorijama, sa maskom na licu te izbjegavati kontakte sa drugim ljudima. Također se preporučuje da se drže na razdaljini od bar jednog metra. Gripa se vrlo brzo širi te su zato i potrebne radikalnije mjere.

U UKC-u Tuzla svakodnevno se javi od deset do petnaest pacijenata s nekim od simptoma nove gripe kako bi bili urađeni nalazi i uvjerilo se da li boluju od H1N1. Ova činjenica je pokazatelj bojaznosti građana od nove bolesti ali i da vode računa o tome da se što prije otkrije od koje gripe boluju.

S.M.