TUZLARIJE - BILTEN TK

24.07.2009.
Danas u Općini Tuzla
Potpisan Ugovor o korištenju dijela objekta Đačkog doma ˝Enver Šiljak˝


Između Općine Tuzla, koju zastupa općinski načelnik Jasmin Imamović i Tuzlanskog Kantona, koga zastupa ministrica pravosuđa i uprave, Jasminka Mijatović, danas je potpisan Ugovora o uslovima i načinu korištenja dijela objekta Đačkog doma "Enver Šiljak" u Tuzli.



Ugovor je potpisan u skladu sa Odlukom Općinskog vijeća donesenom 09.07.2008.godine, kojim Općina Tuzla daje Tuzlanskom kantonu – Ministarstvu pravde, na korištenje bez naknade, dio objekta Đačkog doma „Enver Šiljak“, za namjenu smještaja Disciplinskog centra za maloljetnike.

- Danas smo potpisali Ugovor vezan za prostor kojeg Općina Tuzla dodjeljuje JU Disciplinski centar za maloljetnike. Službe i organi Općine Tuzla, Ministarstvo pravde TK i Tužiteljstvo TK radili su zajedno na ovoj zakonkoj obavezi.
Uradili smo ono što je do nas, u našoj namjeri da spriječimo maloljetnički i svaki drugi kriminal, sada imamo pravo zahtjevati od nadležnih federanih organa da izvrše svoju obavezu, nakon toliko godina, propuštenih prilika, toliko problema sa maloljetničkim kriminalom, da napokon osnuju ustanovu jer to je njihova nadležnost i to ne može učiniti niko drugi. Ovo je lijep, konkretan potez kada je u pitanju sigurnost građana ali očekujemo da to isto uradi i Vlada FBiH, jer ponavljam, to samo ona može uraditi, da se pomogne mladima ljudima i gotovo djeci koja su krenula stranputicom da se vrate na pravi put, postanu korisni članovi društva, izuče zanate i škole
, nakon potpisivanja Ugovora rekao je načelnik Općine Tuzla.

Ministrica Jasminka Mijatović, također je iskoristila priliku da javno pozove federalne nivoe vlasti da urade i svoj dio zadataka. Slaže se sa onim što je naćelnik Općine Tuzla rekao te dodaje:

- Elaboratom o društveno ekonomskoj opradanosti osnivanja Disciplinskog centra kao i donošenjem zakona od strane naše Skupštine preuzeli smo obavezu za njegovu imlementaciju. Disciplinski centar za maloljetnike, ustanova je koja će se baviti resocijalizacijom omladine koja nije u sukobu sa zakonom ali ima izražene probleme devijalnog ponašanja, odnosno onih kojima je propisana zakonska mjera upućivanja u Centar
Ovo je poruka građanima da želimo da vratimo poljuljano povjerenje u sistemske istitucije, kao i onima koji se nalaze na krivom putu da želimo da im pomognemo da se vrate na pravi put.
Ustanova u kojoj će biti smješteni maloljetnici koji su u blažem sukobu sa zakonom, to nije maloljetnički zatvor, niti odgojno popravni dom, nego institicija u našoj nadležnosti. Tu se može boraviti od par sati do maksimalno 20 dana jer se ne radi o počiniteljima teških kriminalnih djelava, to je ono što je u našoj nadležnosti. Ovo je prilika da kažem da nadležni krenu što prije u implementaciju zakonom propisanih obaveza kako bi imali institucije i za počinitelje teških kaznenih djela.


Danas je istaknuta i dobra saradnja koju Općina Tuzla ima sa Ministarstvom pravde TK. Istaknuta je jer saradnja nije dobra sa svim ministarstvima, a samo se zajedničkim snagama može doći do dobrih rješenja. Načelnik Općine Tuzla u više navrata je isticao potrebu za preventivnim djelovanjem koje treba početi što ranije, čim se primjete devijalna ponašanja kod djece, da ne izrastu u počinitelje teških kriminalnih djela.

S. Mešić