TUZLARIJE - BILTEN TK

23.07.2009.
Kasarna “Husein kapetan Gradaščević” dodjeljena Tuzlanskom kantonu


Ono što je u više navrata isticano kao zvanični stav i nastojanje Vlade TK i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, danas je i ostvareno.

Naime, zahvaljujući stalnim aktivnostima koje je poduzimalo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, uključujući i angažman Univerziteta u Tuzli, danas je na sjednici Vlade FBIH usvojena Odluka da se prostor bivše kasarne “Husein kapetan Gradaščević” dodijeli Vladi TK za potrebe izgradnje Kampusa.

Ovom Odlukom stvoreni su preduslovi za početak novog razdoblja kada je u pitanju razvoj akademske zajednice te ostvarivanja novih uspjeha u fakultetskom obrazovanju.

- U ovom trenutku mogu reći da djelim radost svih koji su željeli našoj djeci pružiti što kvalitetnije uslove u obrazovanju. Vjerujem da će nas ovaj izuzetno važan korak, u značajnoj mjeri približiti evropskoj akademskoj zajednici. Sretna sam što je danas odlučeno u korist obrazovanja jer to je naša budućnost. I evo, ova Odluka Federalne Vlade je nabolji pokazatelj da se predani rad uvijek isplati, istakla je ministrica prof. dr. Mirzeta Hadžić Suljkić po primitku vijesti iz Sarajeva.

Podsjećamo, ovosedmičnu posjetu delegacije Vlade FBIH i premijera Mustafe Mujezinovića, ministrica Mirzeta Hadžić Suljkić, iskoristila je da još jednom aktuelizira pitanje tuzlanske kasarne odnosno njene prenamjene u Kampus Univerziteta u Tuzli.


Albina Vicković