TUZLARIJE - BILTEN TK

31.07.2009.
Prijedlog Vlade TK
Smanjenje za 5% plaća čiji je neto iznos veći od 1.300 KM


Danas je održana 51. vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona na kojoj je Vlada utvrdila šest amandmana na Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu. Amandmanima se predlaže da se ukupni prihodi, primici i finansiranje povećaju za 421.290, 67 KM i to u dijelu koji se odnosi na prihode po osnovu namjenskih i vlastitih sredstava, grantova i donacija. Amandmanima koji se odnose na rashodovnu stranu Prijedloga izmjena i dopuna Budžeta u navedenom iznosu su predložene i unutrašnje preraspodjele.
Amandmani Kluba poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona Narodne stranke radom za boljitak nisu prihvaćeni, dok su Amandmani poslanika Mehmeda Suljkanovića djelimično prihvaćen kroz Vladine amandmane.



Vlada je danas utvrdila i Amandman na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu. Izmijenjen je dio teksta koji se odnosi na subvencioniranje troškova ishrane i smještaja studenata.
O Rebalansu Budžeta i Vladinim Amandmanima Skupština Tuzlanskog kantona će se izjašnjavati u nedjelju 2. avgusta.

Vlada je danas razmatrala i zahtjeve sindikata budžetskih korisnika u vezi sa predloženim umanjenjem pozicije plaća i naknada budžetskih korisnika.
Zaključeno je da se smanjenjem naknade za topli obrok sa predloženih 6 na 5 KM i zadržavanjem plaća na sadašnjem nivou, što je zahtjev sindikata, ne mogu obezbijediti neophodna smanjenja na ovoj budžetskoj poziciji.

U cilju obezbjeđenja uslova iz Sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom, odnosno smanjenja pozicije za plaće i naknade za 12, 5 miliona KM i istovremeno zaštite značajnog broja budžetskih korisnika sa nižim primanjima, Vlada je danas predložila set mjera kojim bi se obezbijedilo neophodno umanjenje.

Predloženo je da u periodu od 1.7.2009. do 31.8.2009. godine plaće budžetskih korisnika, čiji neto iznos prelazi 1.300, 00 KM, budu umanjene za 5%, dok se plaće niže od tog iznosa ne bi umanjivale, topli obrok 4 KM i da se do decembra 2009. godine odgodi donošenje odluke o
regresu. U periodu od dva mjeseca, u kojem bi se primjenjivale ove mjere, bila bi urađena analiza njihovih efekata odnosno da li one obezbjeđuju neophodne uštede i u skladu s tim dogovoreni naredni koraci.

U svrhu realizacije navedenih mjera neophodno je potpisivanje odgovarajućih protokola i aneksa kolektivnih ugovora između sindikata i Vlade. U okviru danas predloženih mjera Vlada je donijela i zaključak da se od 1. avgusta do kraja ove godine za dodatnih 50% smanji plaćanje troškova službenih mobilnih telefona zaposlenih kod budžetskih korisnika. Od ove mjere izuzeti su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Inspekcije.


Odjeljenje za informisanje