TUZLARIJE - BILTEN TK

07.08.2009.
Rad timova za deminiranje treba biti podržan iz federalnog i kantonalnog budžeta


Vlada Tuzlanskog kantona razmatrala je jučer Izlaznu strategiju održivosti timova za deminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava civilne zaštite. Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća utvrđena je obaveza kantona za preuzimanje u stalni radni odnos pripadnika Kantonalnog tima za deminiranje i uklanjanje neksplodiranih ubojitih sredstava od 1.1.2010. godine.

Ovaj tim trenutno ima 14 pripadnika. U posljednje tri godine sistem deminiranja pri civilnoj zaštiti funkcionisao je na način da su ga sufinansirale Federalna vlada i kantoni. Svaki kanton za pripadnike svog tima participira u plaćanju poreza na plaće i doprinose za zdravstvo, penzijsko i invalidsko osiguranje i beneficirani staž. Obaveza po ovom osnovu Tuzlanskog kantona u 2008. godini iznosila je oko 180 000, 00 KM. Federalna uprava civilne zaštite uradila je Izlaznu strategiju održivosti timova za deminiranje i uklanjanje NUS-a od 2010. do 2019. godine u kojoj su predviđene tri opcije.

Zbog nemogućnosti kantona da preuzmu obaveze potpunog finansiranja navedenih timova na sastanku federalne i kantonalnih uprava civilne zaštite odražnom krajem juna prednost je data opciji koja je u primjeni posljednjih godina odnosno koja podrazumijeva sufinansiranje iz federalnog i kantonalnih budžeta. Takav stav jučer je podržala i Vlada Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): S.M.