TUZLARIJE - BILTEN TK

05.08.2009.
Održana 95. redovna sjednica Vlade TK


Na press konferenciji održanoj nakon redovne sjednice Vlade TK premijer Enes Mujić i njegov savjetnik Mustafa Burgić djelovali su vrlo optimistički i zadovoljni onim što pokušavaju uraditi kao odgovor na svjetsku ekonomsku krizu. Dosta oprezniji u izjavama bio je ministar finansija Sead Bećirović.



Najznačajnija vijest je da je potpisan ugovor sa sindikatima budžetskih korisnika. Prema riječima ministra Bećirevića išlo se na smanjenje najvećih budžetskih plaća, koje su veće od 1 100 KM, a vodili su računa da se niže ne diraju. Predstavnici sindikata su se složili i sa umanjenjem visine toplog obroka sa 10 na 5 KM. Na ovaj način bi se mogla postići ušteda od 2.500.000 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila dorađenu Informaciju o uticaju ekonomske krize na Tuzlanski kanton sa prijedlogom mjera. Ovu Informaciju Vlada je usvojila krajem aprila 2009. godine ali je nakon rasprave na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona zaključeno da je neophodno prijedlog mjera doraditi i konkretizovati. U okviru Informacije predložene su četiri grupe mjera koje se fokusiraju na sanaciju i uravnoteženje planiranog budžeta Tuzlanskog kantona, aktivnosti na osiguranju tekuće likvidnosti privrednih subjekata u Kantonu, investicijske aktivnosti i reforme.

Mjere predviđaju restriktivnu politiku u javnoj potrošnji i usklađivanje budžetske potrošnje sa ostvarenim prihodima. Predviđena je i revizija isplata i naknada za službena putovanja i procijena opravdanosti svake sljedeće isplate te maksimalno smanji odobravanje ovih naknada, osim u opravdanim slučajevima.

Kada je u pitanju plaćanje rada u komisijama jedna od mjera je da se isplate ovih naknada mogu vršiti isključivo za rad van radnog vremena i za poslove koji nisu iz djelokruga rada.

Predviđeno je i ograničenje korištenja službenih vozila te zabrana uvođenja novih korisnika prava na upotrebu službenih vozila. Također je mjerama predviđeno da se uvede jedinstveno mjesečno izvještavanje Vlade o ovim troškovima. Mjerama štednje planirano je da se provede revizija svih ugovora o zakupu te da se visina zakupa uskladi sa trenutnom situacijom na tržištu, odnosno da se smanji visina zakupa i izvrši racionalizacija u ovom segmentu.

Ovom Informacijom premijerov savjetnik Burgić je veoma zadovoljan, a od realizacije mjera zavisi zadovoljstvo i drugih.

S.M.