TUZLARIJE - BILTEN TK

05.08.2009.
Julske plaće budžetskih korisnika niže za 5%
Topli obrok 5 KM



Na osnovu danas potpisanog Sporazuma između Premijera Tuzlanskog kantona i predstavnika sindikata korisnika Budžeta Tuzlanskog kantona Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela niz odluka kojima se utvrđuju elementi za obračun plaća i naknada za ishranu budžetskih korisnika za juli 2009. godine.




Na osnovu postignutog sporazuma osnovne plaće svih zaposlenika, korisnika Budžeta Tuzlanskog kantona, dobijene množenjem danas potvrđene osnovice od 390 KM i koeficijenata 2, 78 i viših bit će umanjene za 5% za juli 2009. godine. Topli obrok za juli 2009. godine za budžetske korisnike bit će 5 KM po izrađenom danu.

Dogovoreno je da se u toku avgusta 2009. godine neće donositi odluka o regresu za korisnike Budžeta Tuzlanskog kantona.
Sporazum kojim su definisani ovi parametri potpisali su predsjednici kantonalnih odbora sindikata zaposlenih u pravosuđu, upravi, srednjem i osnovnom obrazovanju. Predsjednik sindikata policije zatražio je dodatno vrijeme kako bi Sporazum bio prezentiran članovima Kantonalnog odbora, dok predstavnici dva sindikata visokog obrazovanja nisu potpisali Sporazum.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je, u skladu s postignutim Sporazumom, donijela odluke na osnovu kojih će i članovima Vlade Kantona i kantonalnom pravobraniocu i zamjeniku kantonalnog pravobranioca plata za juli 2009. godine biti umanjena za 5%.

Vlada je danas Zaključkom predložila Skupštini Tuzlanskom kantonu odnosno nadležnom radnom tijelu Skupštine, zatim odgovornim osobama u zavodima, službama, agencijama, direkcijama, javnim ustanovama i drugim institucijama čiji je osnivač Tuzlanski kanton da donesu odgovarajuće odluke kako bi bio ispoštovan Sporazum postignut sa sindikatima, a koji se tiče umanjenja primanja svih budžetskih korisnika za juli 2009. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je formirala i Radnu grupu koja ima zadatak da u roku od 20 dana Vladi Tuzlanskog kantona predloži tekst Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u Budžetu Tuzlanskog kantona, a sve u cilju ispunjavanja uslova iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.
Radnu grupu će sačinjavati predstavnici ministarstava finansija, obrazovanja, nauke, kulture i sporta, unutrašnjih poslova i pravosuđa i uprave, zatim Ureda za zakonodavstvo i dva predstavnika Sindikata budžetskih korisnika.

Priredio(la): S.M.