TUZLARIJE - BILTEN TK

08.02.2008.
Održana 20. vanredna sjednica Vlade TK
Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila radna mjesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona na kojima se staž osiguranja računa u uvećanom trajanju i stepen uvećanja staža osiguranja.
Za utvrđena radna mjesta staž osiguranja u uvećanom trajanju računa se na način da se 12 mjeseci efektivnog staža računa kao 16 mjeseci staža osiguranja.


Za vrijeme provedeno na bolovanju ili plaćenom odsustvu po bilo kojem osnovu dužem od 30 dana ne računa se staž osiguranja u uvećanom trajanju.
Odredbe ove Odluke primjenjuju se od 1. januara 2006. godine, a njenim donošenjem stvoreni su uslovi da policijski službenici Tuzlanskog kantona, koji ispunjavaju uslove za penzionisanje mogu ostvariti i pravo na uvećan staž osiguranja.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o plaćama, naknadama i drugim primanjima zaposlenika na Univerzitetu u Tuzli, koji je Upravni odbor Univerziteta u Tuzli donio 6. februara 2 008. godine.

Pravilnik je usklađen sa Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o grupama poslova i zadataka i okvirnih koeficijenata za obračun plaća u javnim ustanovama visokog obrazovanja, koji je kantonalna Vlada utvrdila 24. januara 2 008. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na prijedlog Ministra industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona utvrdila prijedlog kandidata za Nadzorni odbor Rudnika krečnjaka Vijenac d.o.o. Lukavac.

U Nadzorni odbor predloženi su: Pašaga Muratović, Fehim Fejzić, Teufik Arapčić, Šefika Mešić i Hidajet Ribić.
O konačnom imenovanju članova i predsjednika Nadzornog odbora u RK Vijenac Lukavac odlučit će Skupština društva u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela odluke kojim su odobrena sredstva udruženjima i organizacijama čije su pozicije utvrđene u budžetu Tuzlanskog kantona za 2 008. godinu. Zajednici općinskih društava BZK „Preporod“ Tuzlanskog kantona doboreno je 165 000, 00 KM, HKD „Napredak“ Tuzla 63 250, 00 KM, a SKD „Prosvjeta“ Tuzla 21 120, 00 KM.
Savezu udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona odobreno je 79 200, 00 KM, a Sportskom savezu Tuzlanskog kantona 44 440, 00 KM.


Donesena je i Odluka kojom je odobreno 50 000 KM za sufinansiranje rada Akademije nauka i umjetnosti BiH.
Cijeneći značaj učešća dopisnih članova ANU BiH iz Tuzlanskog kantona, prof. Husrefa Tahirovića i prof. Envera Mandžića, Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona su u budžetu Kantona za 2008. godinu planirale ova sredstva.
Vlada je danas imenovala svoje ovlaštene predstavnike za pregovaranje u vezi sa Kolektivnim ugovorima za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH.
To su ministrica za pravosuđe i upravu Jasminka Mijatović i Hasiba Omeragić, sekretar Ureda za zakonodavstvo Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.