TUZLARIJE - BILTEN TK

20.08.2009.
Vlada TK prihvatila Prijedlog Strategije razvoja TK

Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila Prijedlog Strategije razvoja Tuzlanskog kantona do 2013. godine.
Prezentirajući konačan Prijedlog strategije direktor Ekonomskog instituta Sarajevo prof. Anto Domazet istakao je da su se i Institut, koji je radio Strategiju i Vlada Tuzlanskog kantona kao naručilac, našli u vrlo složenoj situaciji s obzirom na to da su u vremenu izrade konačnog Prijedloga Strategije nastupile drastične promjene uslovljene ekonomskom krizom u svijetu.



Osnovno pitanje s kojim su se kreatori Strategije susreli u završnoj fazi njene izrade je kako srednjoročne ciljeve razvoja i mjere za njihovo provođenje, definisane u 2008. godini, uskladiti sa aktualnom recesijom, a da se čitav dosadašnji proces izrade strategije ne devalvira, naglasio je prof. Domazet.

U cilju prevazilaženja ovog problema primijenjen je pristup u kome su zadržana osnovna strateška opredjeljenja utemeljena na rezultatima istraživačkih aktivnosti na strategiji tokom 2008. godine, dok su strateški ciljevi i implementacija korigovani parametrima realne socijalno-ekonomske situacije koju obilježava recesija. Tako su u finalnom tekstu strategije zadržani ciljevi ekonomskog rasta od 6, 7% godišnje do 2013. godine, ciljevi zapošljavanja od 5% godišnje, podržani rastom investicija od 5% godišnje i rastom poduzetničkih aktivnosti, izraženih brojem malih i srednjih poduzeća na TK, od 2% godišnje. Istovremeno, procijenjeni su uticaji recesije u Tuzlanskom kantonu u 2009. i 2010. godini sa oporavkom u 2011. godini na ostvarenje strateških ciljeva razvoja TK. Poređenjem ciljeva Strategije i procjene realnog kretanja pod uticajem recesije izračunati su društveni gubici koje stvara recesija na Tuzlanski kanton. Za period 2009-2013. godina oni se procjenjuju u gubitku GDP od 2.346 mil. KM i gubitku od 19.628 radnih mjesta.

Ako se u vrijeme recesije poduzmu organizirane mjere na pokretanju i provođenju važnih reformi u socijalnom sektoru i ekonomiji, iskoristi vrijeme za potrebna restrukturiranja privrede i pripremu studijske dokumentacije i finansijskih aranžmana za intenziviranje javnih investicija, te kroz dodatnu edukaciju osigura podizanje radnih vještina uposlenih i onih koji na tržištu rada čekaju uposlenje, recesija može biti vrijeme pripreme za novi razvojni ciklus u Tuzlanskom kantonu istaknuto je u uvodnom dijelu Strategije. Koncept ove strategije upravo polazi od toga da recesija ne smije biti izgubljeno vrijeme u kome se, uz pad ekonomskih aktivnosti, fokus stavlja na redukcije u
svim oblastima života i puko preživljavanje. Taj fokus treba proširiti na nove razvojne perspektive i ovo vrijeme iskoristiti za dobre pripreme razvojnih projekata koji će u vrijeme oporavka omogućiti da zamah u investicijama i zapošljavanju krene odmah, bez novih vremenskih gubitaka.

Danas je izraženo zadovoljstvo što su uvažene sve primjedbe koje su date na Nacrt Strategije te naglašeno da će i primjedbe na konačan tekst, koje su se čule na Kolegiju Vlade Tuzlanskog kantona, s obzirom na to da ne mijenjaju suštinu ovog Dokumenta, biti uvažene.
Konačnu riječ o Prijedlogu Strategije razvoja Tuzlanskog kantona do 2013. godine dat će Skupština Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): S.M.