TUZLARIJE - BILTEN TK

20.08.2009.
Održan Okrugli sto Udruženja poljoprivrednika TK
Jesenja sjetva neizvjesna


U hotelu "Tuzla" jučer je održan Okrugli sto Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona na kojem su po ko zna koji put istaknuti problemi koji opterećuju poljoprivrednu proizvodnju.



Većina jučer prisutnih poljoprivrednika je rekla da su kreditno zaduženi i da ne znaju na koji će način vraćati kredite. Kraj je ljeta 2009. a još čekaju na obećana sredstva za podsticaj za prošlu godinu. Od federalnog ministarstva traže hitnu isplatu podsticaja inače se jesenja sjetva dovodi u pitanje.

Dok čekaju da se završi sezona godišnjih odmora za poljoprivrednike odmora nema, raditi se mora iako im preniske otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda ne garantuju da će im se rad i isplatiti.



Iako je u određenim momentima rasprava postajala vrlo žučna resorni kantonalni ministar Amir Hasić odgovorno trdi da Tuzlanski kanton za poljoprivredu odvaja kao svi ostali kantoni zajedno te da je prošle godine izdvojeno 7.900.000 KM. Dodao je da su vrata Ministarstva za poljoprivrednike uvijek otvorena, da iako neki pojedinci misle drugačije, po njegovom mišljenju za nezadovoljstvo nemaju razloga.

Na skupu je bilo riječi i o sredstvima Razvojne banke koja nisu operativna te se jednim od zaključaka jučerašnjeg Okruglog stola traži od federalnog ministarstva da obavi potrebne razgovore kako bi se poljoprivrednicima namijenjena sredstva mogla i isplatiti.

Poljoprivrednici traže da federalno ministarstvo napravi plan jesenje sjetve, pravilnik za otkup mijeka, zatim da se u roku od deset dana otkupe robne rezerve pšenice. Iniciran je i prijedlog da se osnuje Fond za pomoć poljoprivrednicima.

S.M.