TUZLARIJE - BILTEN TK

28.08.2009.
Utvrđeni kriteriji za nabavku i raspodjelu udžbenika
Besplatni udžbenici samo za socijalno ugrožene učenike 6. razreda


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je dala saglasnost na Odluku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta kojom se utvrđuju kriteriji za nabavku i raspodjelu udžbenika za učenike osnovnih škola.

Prioritetno će udžbenici biti nabavljeni za socijalno ugrožene učenike 6. razreda osnovne devetogodišnje škole, svima učenicima romske nacionalnosti 6. razreda osnovne devetogodišnje škole i učenicima 6. razreda osnovne devetogodišnje škole iz porodica sa troje ili više djece koja pohađaju osnovnu, srednju ili visoku školu.

Ukupna vrijednost nabavke udžbenika za navedene kategorije djece je 57 925, 00 KM. Udžbenici će biti nabavljeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i na osnovu izbora komisija za odabir udžbenika, koje su formirali aktivi predmetnih nastavnika svih osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu.

Dopunjeni pedagoški standardi i opšti normativi za osnovno obrazovanje i vaspitanje

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je dala saglasnost na Odluku Ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta o dopunama pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje.

Dopunama je propisano da u odjeljenjima prve trijade devetogodišnjeg odgoja i obrazovanja sa 30 ili više učenika, pored nastavnika razredne nastave može biti angažovan i nastavnik saradnik sa pola radnog vremena.

Priredio(la): V.K.