TUZLARIJE - BILTEN TK

28.08.2009.
Izvještaj o radu Kantonalne agencije za privatizaciju u prvih šest mjeseci 2009. godine
Prihoda od prodaje državnog kapitala nije bilo


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je usvojila Izvještaj o radu Kantonalne agencije za privatizaciju u prvih šest mjeseci 2009. godine. U ovom periodu između ostalog vođene su aktivnosti na pripremi početnih bilansa i programa privatizacije preduzeća koja još nisu privatizovana, među kojima je najznačajaniji bio postupak pripreme i pokretanja privatizacije Rudnika krečnjaka Vijenac.

Također je prikupljana dokumentacija za evidenciju stvari, prava i obaveza pravnih lica iz BiH u drugim državama bivše SFRJ, iskazanih u pasivnim podbilansima početnih bilansa stanja, rješavan status neaktivnih preduzeća i nadzirano sprovođenje ugovora o privatizaciji preduzeća i imovine.

Zaključno sa 30.6.2009. godine za 71 preduzeće su u potpunosti izvršene obaveze iz kupoprodajnih ugovora. U još 13 preduzeća izvršene su obaveze u vezi sa imovinom koju je prodavala i kontrolisala Kantonalna agencija za privatizaciju.

U 9 privrednih društava još uvijek su aktivni ugovori, ali su u šest slučajeva podnesene tužbe radi izmirenja obaveza po osnovu sankcija za kašnjenje u ispunjenju ugovorne obaveze novog upošljavanja radnika.

U slučaju tri kupoprodajna ugovora Kantonalna agencija za privatizaciju je pokrenula tužbe zbog neispunjenje ugovornih obaveza, dok su za četiri privredna društva sporazumno raskinuti ugovori zbog nemogućnosti ispunjenja ugovorom preuzetih obaveza.

Vođene su i aktivnosti po zaključku Skupštine Tuzlanskog kantona u vezi sa Rješenjem na osnovu kojeg su dioničari d.d. „Polihem“ Tuzla izgubli aktivnu legitimaciju u slučaju „Salus Hotel Stela“ Neum. Radna grupa, koju su činili predstavnici kantonalnog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, Kantonalnog pravobranilaštva i Kantonalne agencije za privatizaciju, razmatrala je ovo pitanje. Zauzet je stav da treba sačekati okončanje sudskih postupaka koji se trenutno vode, pa u skladu sa njihovim ishodom predložiti Skupštini Tuzlanskog kantona način razrješenja problematike nastale nakon pravosnažnosti presude Kantonalnog suda Mostar iz 2007. godine. Tom presudom je utvrđeno da d.d. Polihem Tuzla nema aktivnu legitimaciju za vođenje sudskog postupka u ovom slučaju.

Kantonalna agencija za privatizaciju je u prvih šest mjeseci ostvarila prihod od 9.480 KM iz vlastite djelatnosti. Prihoda od prodaje državnog kapitala, gdje je Agencija prodavac, u prvih šest mjeseci 2009. godini nije bilo.

Priredio(la): V.K.