TUZLARIJE - BILTEN TK

28.08.2009.
Usvojena Odluka o uslovima, kriterijima i postupku za raspodjelu sredstava planiranih za tjelesnu kulturu i sport
Uskoro Javni poziv za dodjelu sredstava


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je donijela Odluku o uslovima, kriterijima i postupku za raspodjelu sredstava planiranih u Budžetu Tuzlanskog kantona za tjelesnu kulturu i sport.

Pravo na dodjelu ovih sredstava imaju nosioci sportskih aktivnosti čiji se programi/projekti odnose na sportski odgoj i obrazovanje, sport za lica sa invaliditetom, vrhunski i kvalitetni sport, sportsku rekreaciju, tjelesne aktivnosti i sportske igre koje se organizuju u cilju unapređenja zdravlja djece i omladine, zdravstvenu zaštitu sportista, sportske manifestacije od kantonalnog značaja.

Dio sredstava namijenjen je za sufinansiranje i ostvarivanje javnog interesa u oblasti tjelesne kulture i sporta, a koji se odnose na rad Savjeta za sport Vlade Kantona i dodjelu jednokratnih stipendija i nagrada vrhunskim, kvalitetnim i perspektivnim sportistima.

Među kriterijima na osnovu kojih će se razmatrati podneseni zahtjevi bit će rang takmičenja, uspjesi u KUP takmičenjima ili ekipnom prvenstvu organizovanom na nivou države u posljednjoj takmičarskoj sezoni, plasman i rezultati na zvaničnim međunarodnim takmičenjima, uključenje invalidnih lica u sportske aktivnosti i obezbjeđenje i unapređenje zdravstvene zaštite sportista te omasovljenje sporta i afirmacija uloge sporta u društvu, posebno kod mladih, školske i studentske omladine.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta će na osnovu ove Odluke raspisati Javni poziv za dodjelu sredstava. Bit će formirana Komisija koja će ocjenjivati projekte i odabrati predložene projekte i programe, a Program raspodjele sredstava za sufinansiranje i ostvarivanje javnog interesa Tuzlanskog kantona u oblasti tjelesne kulture i sporta u ovoj godini donijet će resorno Ministarstvo uz saglasnost Vlade Tuzlanskog kantona.

Uz Odluku o uslovima i kriterijima danas je data saglasnost i na Uputstvo kojim se detaljno određuje način raspodjele sredstava namijenjenih za tjelesnu kulturu i sport u 2009. godini.

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je utvrdila i kriterije, uslove i postupak za raspodjelu sredstava planiranih za troškove kulturnih i sportskih manifestacija na poziciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Sa ove pozicije bit će sufinansirani programi manifestacija u oblasti sporta i kulture kojima se obilježavaju značajni jubileji, afirmišu aktivnosti i dostignuća u sportu i kulturi u Tuzlanskom kantonu te manfiestacije koje uključuju međunarodno učešće, saradnju i takmičenja. Na osnovu uslova i kriterija resorno Ministarstvo će predložiti Program manifestacija, koji će utvrditi Vlada Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): V.K.