TUZLARIJE - BILTEN TK

27.08.2009.
Održana 97. redovna sjednica Vlade TK


Danas je održana 97. redovna sjednica Vlade TK na kojoj je između ostalog data saglasnost na tekst Protokola o dugoročnoj saradnji koji će biti potpisan između Univerziteta u Tuzli, Pravnog fakulteta u Sarajevu i Vlade Tuzlanskog kantona. Pravni fakultet Sarajevo će Univerzitetu u Tuzli staviti na dispoziciju svoje rapoložive kadrove-nastavnike koji imaju izbor za odgovarajuću užu naučnu oblast, za izvođenje nastavnog procesa na studiju Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Istovremeno Pravni fakultet prestaje sa upisom studenata u prvu godinu studija na Odjeljenju u Tuzli. U saradnji sa resornim Ministarstvom Tuzlanskog kantona bit će obezbijeđeni adekvatini uslovi da se u naredne tri akademske godine organizuje nastava na preostalim studijskim godinama, kako bi se studentima koji su ranijih godina upisali studij na Pravnom fakultetu Sarajevo, Odjeljenje Tuzla, dala mogućnost da tu i završe studij u redovnom roku.



Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Uredbu o izmjenama Uredbe o načinu i postupku utvrđivanja plaća, naknada i drugih materijalnih prava službenika i namještenika u organima uprave. Izmjenama je precizirano da uposleniku koji odlazi u penziju za otpremninu pripadaju tri prosječne plaće ostvarene u Federaciji ili tri isplaćene plaće službenika odnosno namještenika, ako je to za njega povoljnije. Ranijom uredbom bilo je definisano da su to najmanje tri plaće. Izmjenama je brisana riječ „najmanje“.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku kojom se DOO „Tehnograd-Company“ Tuzla oslobađa obaveze izmirenja zakonskih zateznih kamata od 54 813, 70 KM, a obračunatih po osnovu odobrene pozajmice po ugovorima iz 1998. godine.

Ova Kompanija je izmirila obaveze prema Tuzlanskom kantonu po osnovu glavnog duga i troškova postupka.
Inače, pozajmica je 1998. godine odobrena bez obaveze plaćanja kamata, a 2008. godine Vlada Tuzlanskog kantona je ovlastila ministra finansija i Kantonalno pravobranilaštvo da u svim slučajevima novčanih potraživanja po osnovu pozajmica iz perioda 1996-1999. imaju mogućnost oslobađanja dužnika obaveze izmirenja zakonskih zateznih kamata pod uslovom da je izmiren glavni dug i eventualni troškovi sudskog procesa.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o izmjenama Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko-invalidske zaštite u ovoj godini. Donošenje ove Odluke bilo je neophodno zbog činjenice da je Rebalansom Budžeta Tuzlanskog kantona ova pozicija umanjena za 1 038 030, 00 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o izmjenama Programaa korištenja sredstava za dodjelu stipendija braniteljima i članovima njihovih porodica u 2009. godine.
I ova Odluka donesena je zbog potrebe usklađivanja iznosa planiranog u Rebalansiranom Budžetu sa kriterijma, uslovima i postupcima za ostvarivanje ovog prava.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na tekst Sporazuma koji će biti potpisan sa Savezom udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona. Sporazumom se Savez obavezuje da će za potrebe slijepih i slabovidih osoba izdati 9 brojeva zvučnog časopisa „Krug“, za što će iz Budžeta Tuzlanskog kantona biti izdvojeno 25 649, 70 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o utvrđivanju plaća i drugih ličnih primanja članova Komisije za Koncesije. Koeficijenti članova ove Komisije za obračun plaća su usklađeni sa Odlukom o smanjenju plaća za juli 2009. godine za sve budžetske korisnike čija je osnovna plaća veća od 1080 KM.

U cilju usklađivanja plaća na Univerzitetu u Tuzli sa Odlukom Vlade TK o smanjenju plaća za juli Vlada je danas dala saglasnost na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o plaćama, naknadama i drugim primanjima zaposlenika na Univerzitetu u Tuzli.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je razmatrala dopis Veterinarske stanice Tuzla, a u vezi sa primjenom Odluke o utvrđivanju namjene sredstava od naknade za izvršene veterinarsko-sanitarne preglede odnosno u vezi sa primjenom zakona u oblasti veterinarstva.
Nakon uvida u mišljenja nadležnih kantonalnih i federalnih institucija u vezi sa nadležnošću po pitanju veterinarsko-sanitarnih pregleda Vlada je danas Zaključkom podržala sve aktivnosti koje institucije, pravna i fizička lica poduzimaju u cilju ostvarenja zakonom utvrđenih prava i zaštite njihovih interesa u propisanim postupcima.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva finansija. Izmjenama je brisan uslov aktivnog poznavanja engleskog jezika koji je bio utvrđen za radno mjesto-višeg stručnog saradnika za finansijsko pravo i pravne poslove.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je Zaključkom zadužila Ministarstvo finansija da u Operativni plan za avgust 2009. godine unese 333 333, 35 KM u skladu sa zahtjevom Ministarstva industrije, energetike i rudarstva. Time će se stvoriti uslovi za realizaciju Odluka Vlade Tuzlanskog kantona o odobravanju sredstava Fabrici obuće Aida Tuzla i KHK Lukavac.

Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): V.K.