TUZLARIJE - BILTEN TK

27.08.2009.
Vlada TK
Susret sa predsjednicom Uprave Ljubljanskih mlekarni


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić susreo se jučer sa Cvetanom Rijavec predsjednicom Uprave Ljubljanskih mlekarni i Dušanom Lanščakom predsjednikom uprave i direktorom Prerade i prometa mlijeka DD Tuzla.



Razgovarano je o aktuelnom stanju u oblasti proizvodnje i prerade mlijeka.

Kako je istakla gospođa Rijavec Ljubljanske mlekarne, koje su 40-a kompanija po ostvarenoj dobiti u Sloveniji, žele održati snažnu poziciju u regionu odnosno u Bosni i Hercegovini.

„Želimo biti spremni za sve poteškoće koje očekujemo u narednom periodu i nadamo se da ćemo imati razumijevanja svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Trenutno u Sloveniji imamo skuplje gotove proizvode u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, ali su nam, npr. u prošloj godini cijene mlijeka ovdje bile više u odnosu na Sloveniju“ istakla je predsjednica Uprave Ljubljanskih mlekarni.

Prema riječima gospodina Lanščaka saradnja koja je ostvarena u Tuzlanskom kantonu je izuzetno dobra i korisna. Izraženo je očekivanje da će podrška proizvođačima mlijeka biti nastavljena, ali i očekivanje da se razmotri mogućnost da određenim podsticajima budu obuhvaćeni i prerađivači mlijeka u Tuzlanskom kantonu.

Premijer Mujić je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih rezultata u DD Prerada i promet mlijeka Tuzla u kojem radi više od 100 uposlenika te izrazio očekivanje da će se proizvodnja i prerada mlijeka u Tuzlanskom kantonu još snažnije razvijati u narednom periodu.

Odjeljenje za informisanje