TUZLARIJE - BILTEN TK

08.02.2008.
Delegacija Internacionalne lige humanista posjetila premijera TK


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić primio je danas delegaciju Internacionalne lige humanista koju je predvodio prof. Zdravko Šurlan, generalni sekretar ILH.



Povod za ovaj susret bio je Okrugli sto Internacionalne lige humanista o temi „BiH 1998 - BiH 2008. godina, kako bez ugrožavanja uspostaviti zajednički suživot različitih etničkih skupina u BiH“,
«Ove godine ILH obilježava desetu godišnjicu misije u BiH. Od 4. kongresa 1998. kada je Liga došla u BiH do današnjih dana.
Tada smo imali za naš Kongres veće istraživanje na području TK na temu da li postoji mogućnost suživota Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih naroda. Rezultati su bili izuzetno dobri i dali su nam nade da ova Bosna ima šansu da živi. Tuzla je pokazala tada vrlo visok stepen tolerantnosti.
Sada nas zanima kuda ide BiH poslije deset godina. Kada smo pitali tada naše ispitanike da li žele da žive zajedno, da im djeca idu zajedno u školu, da rade zajedno, te da žive u naseljima sa različitim nacijima, u velikom procentu su govorili da to žele. Mi nismo sada sigurni da li bi se ti odgovori potvrdili. Došli smo do saznanja da se ne može više govoriti o sukobu između etničkih skupina, to nije tačno, nas je podijelila politka. Mi moramo pokazati da nije stvar u etničkim skupinama nego u politici, a ona mora pokazati da li želi da ovaj narod živi zajedno.
Imali smo u početku nekoliko stranaka sa nacionalnim obilježjima a sada je došlo do razlaza u stranakam, sada je sukob unutar jednog naroda, borba za vlast, fotelje, dovela je do podjela i to je ono što nas zabrinjava. Kažemo da hoćemo da živomo zajedno i idemo u iste škole, a evo imamo jednonacionalne škole, zato se bojimo da li ćemo naći potvdru rezultatima ankete rađene prije deset godina», u izjavi za medije rekao je prof. Zdravko Šurlan, generalni sekretar internacionalne lige humanista.
a koji će biti održan u Tuzli 11.03.2008. godine, pod pokroviteljstvom premijera Tuzlanskog kantona.

Profesor Zdravko Šurlan je istakao da je izuzetno obradovan što će 10. godišnjica misije Internacionalne lige humanista u Bosni i Hercegovini biti obilježena upravo u Tuzli, gdje je i započeta.

- Tuzla i Tuzlanski kanton su u najtežim ratnim i poratnim godinama pokazali opredijeljenost za principe za koje se bori ILH. Danas kada se BiH suočava sa teškim političkim problemima, izuzetno je važno da da iz Tuzle pošaljemo poruku o potrebi snaženja humanističkih principa i načela, a koji se prvenstveno odnose na mir, ljudska prava, dostojanstvo i toleranciju. Podrška Vlade i premijera Tuzlanskog kantona u toj našoj namjeri od velike je važnosti, istakao je prof. Šurlan.

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić se zahvalio gostima što su odlučili da ovaj važan skup održe u Tuzli.

- Sa zadovoljstvom sam prihvatio pokroviteljsvo ovog okruglog stola. Obaveza više su nam zasluge uglednih članova ILH iz Tuzlanskog kantona, koji svojim djelovanjem promovišu Tuzlu i Tuzlanski kanton kao prostor na kojem se istinski borimo za poštovanje ljudskih prava.
Smatram da je ta borba osnov naših zalaganja za Bosnu i Hercegovinu - zemlju u kojoj će svi njeni građani biti ravnopravni, uživati potpune slobode i živjeti životom dostojnim čovjeka,
rekao je premijer Mujić.



Današnjem susretu prisustvovoali su mr. Sead Jamakosmanović dobitnik povelje ILH, prof. Zijad Pašić dobitnik Povelje ILH, prof. Imšir Imširović dobitnik povelje ILH, prof. Kadrija Hodžić član naučnog vijeća ILH, Zoran Svrdlin član Vijeća ILH, Emro Radović i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK doc.dr. Mirzeta Hadžić-Suljkić.

S.M.