TUZLARIJE - BILTEN TK

02.09.2009.
Podrška investiciji na poljoprivrednom dobru Spreča


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić susreo se danas sa Nedimom Čauševićem, vlasnikom sarajevskog Milkosa i Teloptika, kupca i investitora na nekadašnjem poljoprivrednom dobru Spreča u Kalesiji.



Susretu su prisustvovali i ministri Jadranka Miraščić i Amir Hasić te načelnik općine Kalesija Rasim Omerović.
Razgovarano je o izgradnji savremene farme krava na poljoprivrednom dobru Spreča, koju je ovaj investitor započeo prije godinu dana, a čija je vrijednost, prema prvobitnim planovima, trebala iznositi 20 miliona KM.

Kako je danas istaknuto projekat je dorađen i proširen tako da će ukupna investicija biti i veća od 20 miliona KM. Riječ je trenutno o najznačajnjem projektu u oblasti agrara u BiH u okviru kojeg će biti izgrađena moderna farma sa 2 500 krava, bazirana na najsavremenijim svjetskim tehnologijama.
Već u prvoj godini uloženo je 7 miliona KM, od čega su 2 miliona KM uložena u nabavku najmodernije mehanizacije. Danas je razgovarano o narednim koracima realizacije ovog projekta.

Premijer Mujić je izrazio zadovoljstvo što se ovaj izuzetno značajan projekat za Tuzlanski kanton uspješno realizuje.
„Vlada Tuzlanskog kantona je od početka pružala maksimalnu podršku ovom projektu koji daje ogroman poticaj razvoju poljoprivrede u Tuzlanskom kantonu i koji je izuzetno značajan s aspekta novog zapošljavanja.
I u nastavku njegove realizacije imat ćete našu punu podršku i sve aktivnosti koje su u nadležnosti Vlade Tuzlanskog kantona i njenih ministarstava, bit će provedene maksimalno efikasno poštujući važeće procedure i zakonske propise“ istakao je premijer Mujić.
Gospodin Čaušević je istakao da je i u protekloj godini dana saradnja i sa općinom Kalesija i Vladom Tuzlanskog kantona bila izuzetno dobra. Dogovoreno je da će takva saradnja biti nastavljena kako bi ovaj projekat, čija bi realizacija trebala biti okončana u roku od tri godine, bio uspješno završen.


Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): S.M.