TUZLARIJE - BILTEN TK

03.09.2009.
Vlada TK preporučila Univerzitetu u Tuzli
Omogućiti upis svih kandidata koji su obezbjedili bodovni minimum


Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost Javnoj ustanovi Univerzitet u Tuzli da obezbijedi upis u I godinu dodiplomskog studija na fakultetima/akademiji pri Univerzitetu u Tuzli za studijsku 2009/2010. godinu studenata iz kategorije boračke populacije.

Odluka je donesena u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica, kojim je propisano da Vlada Kantona posebnim odlukama omogućava upis u srednjoškolske i visokoobrazovne ustanove, u slučajevima kada broj prijavljenih kandidata prelazI utvrđeni broj za upis.

Riječ je o 451 kandidatu iz Tuzlanskog kantona i 21 kandidatu iz Brčko distrika i drugih kantona, iz boračke kategorije, koji su položili prijemni ispit i obezbijedili bodovni minimum, ali nisu upisani u okviru prvog upisnog roka, zbog ograničenog broja kandidata čiji upis je planiran.

S obzirom na to da je osim kandidata iz boračke kategorije ostao još relativno mali broj neupisanih kandidata koji nisu iz ove kategorije, a ostvarili su bodovni minimum, Vlada Tuzlanskog kantona danas je preporučila nadležnim organima Univerziteta u Tuzli da sagledaju mogućnost upisa svih kandidiata koji su aplicirali i položili prijemne ispite.

Vlada kantona izražava spremnost da na dostavljeni prijedlog Univerziteta i priložene spiskove kandidata, da odgovarajuću saglasnost.

Kako je obrazložila resorna ministrica Mirzeta Hadžić-Suljkić u prilog ovakvoj preporuci je i danas predložena izmjena Zakona o visokom obrazovanju kojom se predlaže izmjena člana koji je obavezivao studente koji obnavljaju godinu da pohađaju nastavu iz predmeta koje nisu položili

Priredio(la): S.M.