TUZLARIJE - BILTEN TK

03.09.2009.
Održana 98. redovna sjednica Vlade TK


Danas je održana 98. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona. Utvrđen je prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona. Izmijenjen je član koji je predviđao da su studenti, koji obnavljaju godinu, obavezni prisustvovati nastavi iz predmeta koje nisu položili. Izmjenama Zakona predviđeno je da se način realizacije nastave za studente koji obnavljaju godinu studija bliže uređuje Statutom visokoškolske ustanove. S obzirom na to da se ne radi o obimnoj izmjeni, Skupštini Tuzlanskog kantona bit će predloženo da Zakon o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju bude donesen po skraćenom postupku.



Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost Javnoj ustanovi Univerzitet u Tuzli da obezbijedi upis studenata iz kategorije boračke populacije u I godinu dodiplomskog studija na fakultetima/akademiji pri Univerzitetu u Tuzli za studijsku 2009/2010. godinu.

Vlada TK je dala saglasnost na dvanaest odluka ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice kojima su odobrena namjenska sredstva za sufinansiranje ekoloških projekata. Općinama Kalesija, Gradačac, Živinice i Srebrenik dobreno je ukupno 459.000 KM namjenskih sredstava te je Javnom preduzeću Spreča dodijeljeno 35.000 KM za izradu idejnog projekta sakupljanja i prečišćavanja sanitarno-fekalnih otpadnih voda priobalnih naselja oko akumulacije „Modrac“.

Također je doneseno i sedam odluka o usmjeravanju neplaniranih donacija u Budžet Tuzlanskog kantona. Riječ je o šest donacija općine Banovići osnovnim i Srednjoj mješovitoj školi na području općine Banovići, namijenjenim za osposobljavanje nezaposlenih lica sa završenom visokom i višom školskom spremom za samostalan rad u oblasti obrazovanja i jednoj donaciji općine Srebrenik OŠ Rapatnica, za iste namjene.

S.M.