TUZLARIJE - BILTEN TK

04.09.2009.
Tragom pisma čitaoca
Kanton ne ostvaruje uštede na račun čistačica u školama



Prošlog vikenda pod naslovom "Ušteda u proračunu TK na račun čistačica" objavili smo pismo čitaoca koji je optužio Vladu Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta zbog nedostatka čistačica u školama Tuzlanskog kantona upozoravajući čak i na mogućnost izbijanja zaraznih oboljenja.
Tragom tog pisma obratili smo se Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta te od Ministarstva dobili informaciju koju u nastavku prenosimo u cijelosti.


Odgovor na upit

Obrazovni sistem Tuzlanskog kantona, sačinjen od 120 osnovnih i srednjih škola, sa oko 80.000 učenika i 7000 učitelja, očekivano, kada je riječ o ovako velikom sistemu, ima određene poteškoće.

I Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona i škole, odnosno menadžmenti škola to znaju, te u dogovoru rješavamo probleme po prioritetima i u skladu sa mogućnostima, kao što i ulažemo maksimalne napore da stvorimo nove i bolje uslove u našem obrazovnom sistemu.

Kada su u pitanju podaci koji govore o osobama koje su zaposlene na poslovima higijeničara u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona, oni su slijedeći :

- u školskoj 2008/09, na poslovima higijeničara u osnovnim školama TK zaposleno je 568 lica
- u školskoj 2008/09, na poslovima higijeničara u srednjim školama TK zaposleno je 210 lica.

Prema pedagoškim standardima na 400-500 kvadratnih metara raspoređuje se jedna higijeničarka/spremačica u zavisnosti od specifičnih uslova škole.

Do ovog trenutka, uzimajući u obzir sedmicu prije početka nastave u Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK stiglo je 28 zahtjeva za saglasnosti za angažovanje higijeničara po školama, zbog bolovanja postojećih uposlenika ili sličnih razloga. Na sve zahtjeve je pozitivno odgovoreno što znači da od ukupnog broja 9 novih saglasnosti dato je za osnovne škole i 19 saglasnosti za srednje škole. Svi zahtjevi se rješavaju po hitnom postupku u roku od dva dana.

Stava smo da medijski atraktivne priče kako je “sve loše” u obrazovnom sistemu Tuzlanskog kantona neće nam donjeti dobro, a najmanje dobrog će donijeti onima koji su nam najvažniji- djeci.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona sa zadovoljstvom će prihvatiti sve doboronamjerne sugestije i kritike koje ukažu i na način kako ćemo riješiti problem ili probleme koji se aktueliziraju.

Mi smo u potpunosti otvoreni za saradnju.

Podatke pripremila:
Albina Vicković, dipl. žurnl.
Stručna saradnica za kulturu i informisanje MONKS TK


S.Mešić

Vezani tekst:
Ušteda u proračunu TK na račun čistačica