TUZLARIJE - BILTEN TK

04.09.2009.
1.731 tona uglja za izbjegla i raseljena lica

Na osnovu Odluke Vlade Tuzlanskog kantona ministar obnove, razvoja i povratka Tuzlanskog kantona Sead Mujanović potpisao je danas Ugovor o nabavci i i isporuci 1.731 tone uglja za socijalno ugrožena izbjegla i raseljena lica. Za ovaj vid socijalne pomoći Vlada Tuzlanskog kantona je iz Budžeta za 2009. godinu izdvojila ukupno 175.661, 88 KM.


Kupljeni ogrev bit će raspoređen tako da svaka od 577 izbjegličkih i raseljenih porodica, smještenih u izbjegličkim naseljima i individualnom smještaju, a koja je zadovoljila kriterije nadležnih općinskih službi dobije po tri tone ogreva.
“Iako je Budžet kantona za 2009. godinu značajno umanjen, ove godine smo zbog velikog broja izbjegličkih porodica koje su u stanju socijalne potrebe odlučili povećati kako količinu doniranog uglja, tako i sam broj porodica kojima će ogrev biti isporučen. Naime, u odnosu na protekle periode broj porodica je povećan sa oko 400 na 577, a količina je povećana sa dvije na tri tone po porodici. Na ovaj način Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obnove, razvoja i povratka nastoje predstojeću zimu učiniti što podnošljivijom za ove, socijalno ugrožene kategorije.” izjavio je danas ministar Mujanović.

Izbor korisničkih porodica izvršen je u svakoj općini pojedinačno i vodilo se računa da se obuhvate sve porodice sa pravom na ovaj vid kako socijalne pomoći tako i finansijskog oblika pomoći porodicama kojima je bilo najneophodnije.

U ime firme “MIŠ”d.o.o. Tuzla, koja je na pozivu ponudila najpovoljnije uslove za traženi posao, Ugovor sa Ministarstvom je potpisao direktor firme Žarko Šimić.


Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): S.M.