TUZLARIJE - BILTEN TK

12.09.2009.
Dodijeljena koncesija za eksploataciju plina CO2

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o dodjeli koncesije za eksploataciju plina CO2 Privrednom društvu „Terme“ DOO Gračanica.
Dodijeljena je koncesija za eksploataciju plina CO2 na lokalitetu „Ćelahuša“ u općini Gračanica na period od 20 godine.

U protekla dva mjeseca, nakon što je ovo Privredno društvo podnijelo zahtjev za dodjelu koncesije, provedena je zakonska precedura koja podrazumijeva i javni poziv za dostavljanje ponuda. S obzirom na to da se na javni poziv nisu javili drugi zainteresovani ponuđači podnesen je zahtjev Komisiji za koncesije za dobijanje ovlaštenja za vođenje pregovora sa ponuđačem „Terme“ Gračanica.

Imajući u vidu da su ispunjeni svi uslovi koje propisuje Zakon o koncesijama Komisija je dala ovlaštenje i u međuvremenu su obavljeni pregovori, Komisija za koncesije je Vladi predložila da donese Odluku o dodjeli koncesije.

Privredno društvo „Terme“ Gračanica će plaćati eksploataciju u skladu sa Pravilima o utvrđivanju minimalnih naknada za koncesije, odnosno jednokratnu koncesionu naknadu od 30 000, KM i tekuću koncesionu naknadu od 0, 50 KM po toni sirovog-separisanog plina CO2.

Priredio(la): S.M.