TUZLARIJE - BILTEN TK

12.09.2009.
Na područuju Tuzlanskog kantona
U zadnjih deset godina broj učenika se smanjio za 17.100


Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Informaciju o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.
U Tuzlanskom kantonu radi 9 predškolskih ustanova, 88 osnovnih i 33 srednje škole.

Obrazovno-odgojnim procesom obuhvaćeno je 73 321 dijete, a u ustanovama predškolskog odgoja radi 233 zaposlena, u osnovnom obrazovanju 4 269, a u srednjem 2 089.

Na području Tuzlanskog kantona obrazovni proces realizuje se u ukupno 220 školskih objekata. Broj učenika osnovnih škola ima tendenciju pada tako da je u školskoj 2008/2009. godini bilo za čak 17 100 učenika manje u odnosu na školsku 1998/1999. godinu.

U ovoj školskoj godini u osnovnim školama je 51 068 učenika od kojih 3 065 ili 6% pohađa kombinovana odjeljenja. U osnovnim školama ima 178 kombinovanih odjeljenja. Prosječan broj učenika po odjeljenju u osnovnoim školama je 23, 76 učenika.
24 730 učenika osnovnih škola dobilo je ukupno 176 828 besplatnih udžbenika u okviru projekta koji je realizovalo resorno federalno u saradnji sa kantonalnim ministarstvima.

U prošloj školskoj godini pravo na besplatan prijevoz ostvarilo je 5 658 učenika. Za ove namjene iz budžeta Tuzlanskog kantona je u 2008. godini realizovano 1, 7 miliona KM, a u ovogodišnjem Budžetu planirano je je 1, 67 miliona KM.
Stanje školskih objekata nešto je bolje u odnosu na prethodnu školsku godinu, ali još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou. Poboljšanje stanja ostvareno je kapitalnim ulaganjima više od 2 miliona KM u rekonstukciju i adaptaciju koju su škole po prioritetima realizovale, posebno kada su u pitanju mokri čvorovi, krovovi, stolarija, podovi, centralno grijanje i elektroinstalacije. Opremljenost škola općim nastavnim sredstvima je poboljšano, ali količinski ne zadovoljava Pedagooške standarde i normative školske opreme.

U 33 srednje škole u Tuzlanskom kantonu 22 253 učenika nastavu pohađa u 845 odjeljenja. Prosječan broj učenika po odjeljenju u srednjim školama je 26, 33 i kreće se u okviru optimalnog broja prema Pedagoškim standardima.
I broj srednjoškolaca opada, tako da je u prošloj školskoj godini bilo 1 568 učenika manje u odnosu na školsku 2007/2008. a u ovoj školskoj godini je 949 učenika manje u odnosu na prošlu.Kada su u pitanju uslovi jedan broj srednjih škola ima i više od optimalnih prostornih uslova za rad, dok dio škola nije u potpunosti opremljen potrebnom opremom i savremenim nastavnim sredstvima prema normativima. Osam srednjih škola nema fiskulturnu salu.

Zahavaljujući prošlogodišnjim kapitalnim ulaganjima od više od 1 milion KM opremljenost srednjih škola općim nastavnim sredstvima je poboljšana, iako još uvijek količinski ne zadovoljava Pedagoške standarde i normative.

U ovoj školskoj godini sve osnovne i srednje škole, izuzev škole Breške (zbog nekvalitetne telefonske linije) imaju priključak na interent, a u školama je trenutno ukupno 2 001 računar.

Jedan od značajnih momenta je, prema riječima ministrice Hadžić-Suljkić, to što je i ove školske godine blagovremeno zbrinut tehnološki višak i u osnovnom i srednjem obrazovanju u Tuzlanskom kantonu.
U Informaciji o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja dat je i program mjera za poboljšanje stanja. Između ostalog naglašeno je da je neophodno insistirati da lokalne samouprave poštuju Zakon o principima lokalne samouprave u Federaciji u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja, i to u cilju što boljeg obuhvata djece predškolskim obrzaovanjem.

Kada je u pitanju osnovno obrazovanje između ostalog je istaknuta potreba za racionalizacijom mreže osnovnih škola, na način da se sve osnovne škole koje imaju manje od 18 odjeljenja pripoje najbližoj osnovnoj školi. Neophodan je nastavak izgradnje potrebnih školskih objekata, rekonstrukcije i modernizacije postojećih, izgradnja fiskulturnih sala i oopremanje škola.

Za prioritetne zahvate u tom dijelu je neophodno 25 300 000 KM, koje bi prema procjenama resornog Ministarstva trebalo izdvoijiti u periodu od 2010. do 2015. godine.

Priredio(la): S.M.