TUZLARIJE - BILTEN TK

09.02.2008.
Federalni ministar Nail Šećkanović o unapređenju aerodroma


Vlada Federacije BiH u ovoj godini će u aerodrome u Mostaru i Tuzli uložiti po 834.000 KM, pod uslovom da se taj iznos pretvori u dio vlasništva Vlade u ovim javnim preduzećima. Podsjećamo, TK je stopostotni vlasnik aerodroma u Tuzli, dok je Gradska uprava Mostara 80-postotni vlasnik aerodroma Ortiješ. Oba aerodroma su u teškoj materijalnoj situaciji, s tim što tuzlanski uopšte ne radi, dok je mostarski u kakvoj-takvoj funkciji.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Nail Šećkanović Oslobođenju je rekao da od Vlade TK-a očekuje odluku kojom će federalnoj Vladi biti dopušten ulazak u suvlasništvo. Šećkanović smatra da je ulazak u dio vlasništva mostarskog aerodroma posebno bitan jer se u strukturi vlasništva ovog aerodroma sa 20 posto nalazi i zagrebačka zračna luka Pleso.

“Dakle, u vlasništvu dijela mostarskog aerodroma je druga država i nema logike da Vlada FBiH podržava kapital strane države. Kada dobijemo te odluke, aerodromima će biti doznačena sredstva. Prije toga će biti usvojen program koji će regulisati u šta će novac biti uložen“, kaže ministar Šećkanović.

On tvrdi da će osim navedenih sredstava za tuzlanski aerodrom biti izdvojen novac i za nabavku ALS-a, odnosno uređaja za kontrolu letenja od oko milion konvertibilnih maraka. Za sada se o ulasku kapitala federalne Vlade u tuzlanski aerodrom vlada ovog kantona usmeno složila, ali za dobijanje novca od FBiH će trebati pisana saglasnost Vlade Tuzlanskog kantona.

Obje vlade se nadaju da bi ideja trebala biti realizirana što prije kako bi tuzlanski aerodrom već od ove ljetne sezone počeo raditi.

(Dk.OMERAGIĆ - Oslobodjenje)