TUZLARIJE - BILTEN TK

11.09.2009.
Nastavljeni razgovori Vlade i sindikata budžetskih korisnika
Premijer: Zahtjevi sindikata su nerealni u odnosu na raspoloživa sredstva


Danas su nastavljeni razgovori Vlade Tuzlanskog kantona i sindikata budžetskih korisnika, odnosno sindikata uposlenika u obrazovanju, pravosuđu, policiji i upravi. Razgovarano je o tome na koji način obračunavati plaće i naknade budžetskih korisnika za avgust mjesec ali i do kraja 2009. godine s obzirom na to da uštede do kojih je došlo smanjenjem primanja samo manjeg broja budžetskih korisnika u julu nije dalo neophodne uštede.



Naime, kako je podsjetio ministar finansija u Vladi Tuzlanskog kantona, u skladu sa Izmjenama i dopunama Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu samo na poziciji plaća u drugoj polovini 2009. godine mjesečno treba umanjiti sredstva za 10%.

Nakon dvosatnog razgovora Sindikati svih budžetskih korisnika su ponovili svoje zahtjeve da se svim budžetskim korisnicima isplate plaće za avgust na nivou junskih plaća, da se topli obrok isplati na nivou 1% od prosječne plaće u Federaciji BiH odnosno 8 KM, a regres od 50% prosječne federalne plaće najkasnije do isplate septembarske plaće.

Sindikati traže i da se takva dinamika isplate primanja budžetskih korisnika nastavi sve dok Skupština Tuzlanskog kantona ne usvoji Zakon o uštedama u Tuzlanskom kantonu.

Premijer Tuzlanskog kantona je kazao da potpuno ispunjenje ovih zahtjeva u ovom trenutku nije realno s aspekta raspoloživih sredstava, a prvenstveno zbog činjenice da je to u suprotnosti sa Izmijenjenim i dopunjenim Budžetom Tuzlanskog kantona koji je usvojila Skupština Tuzlanskog kantona.


Odjeljenje za informisanje