TUZLARIJE - BILTEN TK

11.09.2009.
Utvrđen Prijedlog Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju
Uskoro obavezan predškolski odgoj i obrazovanje


Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Prijedlog Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Prijedlog kantonalnog Zakona pripremljen je u skladu sa Okvirnim Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini koji je Parlamentarna skupština BiH usvojila krajem 2007. godine.

Ovim Zakonom detaljno su razrađeni principi predškolskog odgoja i obrazovanja, a novina je da se Zakonom predviđa da se djeca s posebnim potrebama uključuju u predškolske ustanove prema programima koji su prilagođeni njhovim individualnim potrebama. Za svako dijete bio bi izrađen individualni program prilagođen njegovim mogućnostima i sposobnostima.

Ovim prijedlogom Zakona predviđeno je da je u godini pred polazak u osnovnu školu predškolski odgoj i obrazovanje obavezno za svu djecu predškolskog uzrasta. Uputstvo za provedbu ovog člana donosit će Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.

Zakon propisuje da se prodškolski odgoj i obrazovanje realizira u javnim i privatnim predškolskim ustanovama. Javnu predškolsku ustanovu može osnovati općina sa područja Kantona ili zajedno dvije ili više općina.

U skladu sa ovim Zakonom osnivači mogu biti i druga domaća i strana pravna i fizička lica.
Osnivač predškolske ustanove obezbjeđuje sredstva potrebna za osnivanje i rad predškolske ustanove. Resorno Ministarstvo se obavezuje da predškolskim ustanovama osigura stručno usavršavanje kadrova, razvoj predškolskih programa rada i njihovu evaluaciju, te u skladu s mogućnostima nabavku didaktičkog materijala, dio sredstava za realizaciju specijaliziranih programa i izdavačku djelatnost ustanova. Iz Budžeta kantona bi se u skladu sa Zakonom sufinansirao dio toškova predškolskog odgoja za djecu bez roditeljskog staranja, djecu s posebnim potrebama, djecu invalida, djecu civilnih žrtava rata, djecu nezaposlenih roditelja, djecu samohranih roditelja, djecu korisnika socijalnih primanja i djecu redovnih studenata.

Prijedlog kantonalnog Zakona o predškolskom odgoju definiše obavezu primjene zajedničke jezgre u svim predškolskim ustanova kantona, te prava i obaveze odgajatelja i stručnih saradnika. Jedna od novina je da odgajatelji moraju imati visoku stručnu spremu i položen stručni ispit.

Priredio(la): S.M.