TUZLARIJE - BILTEN TK

18.09.2009.
Utvrđen prijedlog strategije zapošljavanja TK
Od 2010. do 2013. godine otvoriti 20 903 novih radnih mjesta



Profesor Umihanić
Na jučer održanoj press konferenciji u zgradi Vlade TK profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli prezentirao je prijedlog strategije zapošljavanja TK. Ako se realizuje, u periodu od tri godine bi se moglo otvoriti preko 20 hiljada novih radnih mjesta te smanjiti stopa nezaposlenosti.

Riječ je o strateškom dokumentu koji je uradio Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli, a u skladu sa metodama i principima Evropske unije.

U socioekonomskom pregledu je istaknuto da je stopa nezaposlenosti, kao relevantan pokazatelj dostignutog nivoa ekonomske razvijenosti, prostor današnjeg Tuzlanskog kantona svrstavala, i u granicama prijeratne RBiH, u nedovoljno razvijena područja.

Problem nezaposlenosti na ovom području datira još od sredine 60-ih godina prošlog stoljeća, a pogoršan je u poslijeratnom periodu. Negativni trendovi trajali su do 2008. godine kada je trend rasta nezaposlenih zaustavljen. Broj zaposlenih je značajnije počeo rasti 2006. godine, da bi u 2008. godini dostigao najveći poslijeratni nivo.

Generalni cilj postavljen u Prijedlogu Strategije zapošljavanja Tuzlanskog kantona do 2013. godine jeste zaustaviti dalji rast nezaposlenosti u prvoj godini provođenja strategije, te ostvariti potrebnu stabilnost i pretpostavke za brži rast zaposlenosti u naredne četiri godine. Cilj je krajem 2013. godine dostići stopu zaposlenosti ukupnog stavništva od oko 20% odnosno smanjiti stopu registrovane nezaposlenosti ispod 40%.

Realizacija generalnog cilja zahtijeva da se u periodu od 2010. do 2013. godine otvori 20 903 novih radnih mjesta, čime bi se broj zaposlenih u decembru 2013. godine 103 400.

Ostvarenje ovog cilja zahtijeva provedbu strateških ciljeva i projekata definisanih u ovom i ranije donesenim strateškim dokumentima Tuzlanskog kantona.

Strateški ciljevi u oblasti zapošljavanja u Tuzlanskom kantonu je očuvanje postojećih radnih mjesta, stvaranje novih radnih mjesta, jačanje institucionalnog kapaciteta za pomoć i podršku zapošljavanju i smanjenju nejednakosti pri zapošljavanju.

Prilikom izrade ovog dokumenta imala se u vidu i ekonomska kriza čiji efekti se osjećaju i u Tuzlanskom kantonu. Zbog toga je kao poželjan okvir za kratkoročnu reakciju na udar recesije navedeno ubrzanje procesa tranzicije, jačanje konkurentnosti bh privrede poticaja izvorno orijentisanim preduzećima, eliminisanje visokih zahtjeva za poslodavce i smanjenje učešća sive ekonomije.

Zaokretom recesije u fazu ekspanzije stvorit će se prilike za otvaranje novih radnih mjesta.
To je uz jačanje institucionalnog kapaciteta za pomoć i podršku zapošljavanju i smanjenje nejednakosti pri zapošljavanju jedan od strateških ciljeva.
U Prijedlogu Strategije zapošljavanja dat je i opis 22 projektne ideje koje se smatraju relevantnim za provedbu ove Strategije, a njen sastavni dio je i pregled načina evaluacije i monitoringa provođenja Strategije.

Priredio(la): S.M.